ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν. Μηταράκης: Τέσσερις προκλήσεις για ελληνικές τράπεζες

17:29 - 28 Σεπ 2010 | Οικονομία
Τέσσερις προκλήσεις καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που συνδέονται με την κρίση ρευστότητας, την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπίσει τις δανειοδοτικές ανάγκες της αγοράς, τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια και το ρίσκο που έχουν οι τράπεζες λόγω των κρατικών ομολόγων που κατέχουν, ανέφερε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα της πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο τραπεζικό Συνέδριο "το Banking Money Conference 2010".
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έστω και με καθυστέρηση, παρόλο που έστελνε αντικρουόμενα μηνύματα, κινήθηκε τελικά αποφασιστικά και αντικατέστησε τη διατραπεζική αγορά στην παροχή ρευστότητας. Σε αυτό σίγουρα δεν βοήθησαν οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης που επικαλέστηκε έστω και επικοινωνιακά τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Αυτή η κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα την φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό, ανέφερε ο κ.Μηταράκης.

Αναφερόμενος στο ρίσκο που έχουν οι τράπεζες λόγω των κρατικών ομολόγων που κατέχουν ο κ.Μηταράκης είπε ότι παρόλο που δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση τους χρέους, οι διεθνείς αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης για χρόνια θα θεωρούν τα ελληνικά ομόλογα "ως επένδυση υψηλού ρίσκου".

Αναφερόμενος γενικότερα σε θέματα της οικονομικής πολιτικής, ο κ.Μηταράκης είπε ότι τα μέτρα του Μνημονίου δεν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε όλους τους στόχους:έσοδα, έξοδα, πληθωρισμός και ανεργία. Επομένως για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές διαφορές και να ισοσκελισθούν οι στόχοι του Μνημονίου, το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών και σε αυξήσεις φόρων, κάτι που δεν θα αντέξει η αγορά, ανέφερε ο κ.Μηταράκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.