ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Μerrill Lynch (ξανά)ρχεται στην Ελλάδα

08:06 - 30 Σεπ 2010 | Οικονομία
Τι μπορεί να σηματοδοτεί η έλευση της Bank of America/Merrill Lynch στην Αθήνα και πάλι; Μετά την ταραχώδη περίοδο για την Merrill Lynch, που στο παρά πέντε σώθηκε από την Bank of America, γνωστή στους χρηματιστηριακούς κύκλους και ως BofA, η επιστροφή στην Ελλάδα προκαλεί μόνον απορίες και υποψίες, αλλά και ένα αίσθημα ελαφράς αισιοδοξίας. Τι θέλουν οι Αμερικάνοι στην Ελλάδα, σε μία οικονομία που η ύφεση έχει φτάσει μέχρι το «λαιμό»;

Οι πληροφορίες από την μεσιτική αγορά ως προς την περιοχή που νοίκιασε ή σκέφτεται να νοικιάσει η BofA/Merrill Lynch γραφεία στην Αθήνα, δίνουν και παίρνουν. Μία πηγή κάνει λόγο για κλείσιμο δύο ορόφων σε πολυκατοικία απέναντι από την Αμερικανική Πρεσβεία. Μία άλλη ανέφερε στο «R» ότι έχει πάρει εντολή από τις αρχές του καλοκαιριού για το deal ενοικίασης στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Πλατεία Συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση, η Οδός Πανεπιστημίου που βρίσκονταν τα προηγούμενα γραφεία της Merrill Lynch όταν έδρευε στην Αθήνα, έχει αποκλειστεί ως έδρα, ίσως γιατί τα συμβάντα του Δεκεμβρίου 2008 είναι ακόμα νωπά στις μνήμες των ξένων.

Πηγές από άλλους ξένους οίκους που έχουν παρουσία στη χώρα μας αναφέρουν ότι τηρείται άκρα μυστικότητα ως προς τη στελέχωση «των δύο ορόφων» από το προσωπικό της Bank of America/Merrill Lynch. Δεν αποκλείουν δε, να μεταφερθεί από το Λονδίνο,  σημαντικό κομμάτι του branch που παρακολουθεί την Ελλάδα και τις περιφερειακές αγορές. Άλλωστε, όπως αναφέρουν έμπειροι γνώστες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι τράπεζες που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε ένα χρόνο έχουν περάσει στο άλλο άκρο και κάνουν προσλήψεις, όταν πέρσι εκκένωναν από τις απολύσεις ολόκληρους ορόφους. Η BofA/Merrill Lynch, πάντως, έστω και από το Λονδίνο, ασχολείται συστηματικά με τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και γύρω από την αγορά μας. Αποτελεί ήδη συνδεδεμένο μέλος με το ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα με αξιοπρόσεκτο μερίδιο αγοράς της τάξης του 2,55%, στη 10η θέση στο οκτάμηνο του 2010 και με αθροιστικό τζίρο 1,3 δισ. ευρώ!

Σημειωτέον δε, ότι η Merrill Lynch είναι από τους λίγους ξένους που στη δύσκολη πορεία του Χ.Α. το καλοκαίρι που πέρασε δεν πυροβολούσε.

Η Merrill Lynch, ήταν από τους μοναδικούς οίκους που δεν άλλαξε τη σύστασή του για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας μάλιστα τότε, (σ.σ. όταν όλοι οι άλλοι έριχναν βροχή τις υποβαθμίσεις και τα αρνητικά σχόλια) ότι τα προ φόρων κέρδη των τραπεζών στο πρώτο 3μηνο ήταν ανώτερα των εκτιμήσεών της κατά 21%.

Ακόμα και στην αγορά των ομολόγων, παράγοντες της αγοράς θεωρούν, ότι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη η παρουσία του αμερικανικού οίκου, που πλέον διαμορφώνεται στη 13η θέση.

Η απευθείας παρουσία της Merrill Lynch στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να αποδοθεί σε τρεις πολύ σημαντικούς λόγους, σχολιάζουν τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι δείχνουν ενήμεροι για την έλευση του αμερικανικού οίκου.

Ο πρώτος λόγος συνδέεται αποκλειστικά με τα ελληνικά ομόλογα. Τα σενάρια χρεοκοπίας για την BoA/Merrill Lynch, αποτελούν απλώς σενάρια. Έρχονται οι Αμερικανοί στην Ελλάδα και θέλουν να έχουν εικόνα από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Η προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη για το συμμάζεμα των δημοσιονομικών κρίνεται προς το παρόν ως επιτυχής, κάτι που ρεαλιστικά απομακρύνει τα σενάρια χρεοκοπίας. Άλλωστε, τα spreads έχουν αρχίσει να υποχωρούν κάτω από τις 900 μονάδες και πολλοί ξένοι, όπως κάτι νορβηγικά funds ή η HSBC και η Societe Generale αρχίζουν να αγοράζουν ελληνικούς τίτλους, έστω κι αν αυτοί είναι μακράς διάρκειας.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις αναδοχές και τις υπηρεσίες παροχής χρηματο/οικονομικών συμβουλών.  Οι τράπεζες, η μία μετά την άλλη θα ανακοινώσουν αυξήσεις κεφαλαίου. Το Δημόσιο αναμένεται να πραγματοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις. Η Merrill Lynch, είναι κυρίως επενδυτική τράπεζα και θα μπορούσε, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, να κλείσει σημαντικές δουλειές στα ακίνητα του Δημοσίου. Και ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τις ανακατατάξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κυρίως ως προς το σκέλος των εξαγορών. Το ταμπλό του Χ.Α., αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, βρίθει στόχων…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.