ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΛΠΕ: Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού απουσιάζει η λέξη «ανάπτυξη»

12:41 - 05 Οκτ 2010 | Οικονομία
Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού απουσιάζει η λέξη «ανάπτυξη», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), μια μόλις ημέρα μετά την παρουσίαση του προσχεδίου από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο ΣΕΛΠΕ από τον Νοέμβριο του 2009 είχε επισημάνει την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για τον έλεγχο της δημοσιονομικής κρίσης με στόχο την αποφυγή διεθνούς οικονομικού ελέγχου.

Οι καθυστερήσεις και οι άστοχοι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στην υπογραφή του μνημονίου. Τον Μάιο του 2010 μετά την υπογραφή προτείναμε εκ νέου την ανάγκη υιοθέτησης ενός μίγματος μέτρων σταθεροποίησης και ανάπτυξης, όπως τη μείωση της κρατικής σπατάλης, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την υιοθέτηση άμεσων αντισταθμιστικών μέτρων ανάκαμψης μηδενικού δημοσιονομικού κόστους και στην συνέχεια ανάπτυξης της οικονομίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα μονόπλευρης λιτότητας, υπερφορολογώντας εκείνους οι οποίοι μονίμως πληρώνουν φόρους, μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων, και οργανωμένες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένας νέος κύκλος λιτότητας και για το 2011 και το 2012, και αύξηση του δημοσίου χρέους από 110% το 2009 σε 149% το 2014.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού απουσιάζει η λέξη "ανάπτυξη". Η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ συνεπάγεται νέους φόρους 6,7δις ευρώ με περικοπές σε μισθούς, κατανάλωση, ασφάλιση και επιδοτήσεις, βασίζεται επίσης στην αύξηση του ΦΠΑ, την περαίωση, την αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, την τακτοποίηση ημιυπαίθριων κα.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θυσιάζεται με περικοπή 300 εκατομμυρίων ευρώ και τις δαπάνες του ΠΔΕ να πέφτουν στα 8,7 δις ευρώ.

Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που καλούνται να σώσουν τα δημόσια ταμεία με έκτακτη εισφορά 1 δις ευρώ και κλιμάκωση φόρων ανάλογα με το ύψος των κερδών.

Η αναλογία από την άλλη έμμεσων και άμεσων φόρων είναι εξαιρετικά άδικη και παραμένει στο   2:1.

Εν τω μεταξύ η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η ανεργία αυξάνει. Ζητούμε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το μίγμα της  οικονομικής της πολιτικής. Να σταματήσει την επιβολή νέων φόρων, να προχωρήσει στην αύξηση των εσόδων αποκλειστικά και μόνο με την άμεση περικοπή της δημόσιας σπατάλης και την άμεση υιοθέτηση σε πρώτη φάση  μέτρων ανάκαμψης και εν συνεχεία μέτρων  ανάπτυξης της οικονομίας.  Η συνέχιση του ίδιου μίγματος οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση τις αγορές εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργασίας καθώς και σε  δραματική αύξηση των λουκέτων των επιχειρήσεων και της ανεργίας, απειλώντας με πλήρη κατάρρευση την οικονομία της χώρας. Τα ευνοϊκά σχόλια κάποιων ανεύθυνων φωνών από το εξωτερικό δεν αρκούν για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Η εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία φαίνεται μόνο από την διάθεση των υπευθύνων αγορών να ρισκάρουν αγοράζοντας  Ελληνικά κρατικά ομόλογα με χαμηλά επιτόκια. Δυστυχώς με επιτόκια μεγαλύτερα από 10% η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελληνική οικονομία είναι φανερό ότι δεν υφίσταται και θα αποκατασταθεί μόνο αν οι αγορές πεισθούν ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.