ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΕΕ: Με την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών προσβλέπει στην ανάσχεση της ανεργίας

13:02 - 19 Οκτ 2010 | Οικονομία
Σημαντική αξιολογεί η ΕΣΕΕ την ανακοίνωση των βασικών κατευθύνσεων πολιτικής για την στήριξη της απασχόλησης από τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Η εξειδίκευση των μέτρων σε πέντε προτεραιότητες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της συνάντησης με τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί ουσιαστική δράση κατά της ανεργίας, της αεργίας και της «ανασφάλειας» εργοδοτών και εργαζομένων.

Η ανησυχητική εκτίναξη της ανεργίας το Σεπτέμβριο και η αύξηση των απολύσεων κατά 13%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, άναψαν επιτέλους το «πράσινο φως» στα προγράμματα «διάσωσης» των θέσεων εργασίας, που βασίζονται στην επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ – ΟΑΕΔ.

Η στήριξη της απασχόλησης και η επιδότηση της εργασίας είναι πάγια αιτήματα της ΕΣΕΕ, που πιστεύει ότι η διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας θα αλλάξει την ψυχολογία εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και θα ενισχύσει σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα.

Η αύξηση των λουκέτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των θέσεων απασχόλησης που οδήγησε τους εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία στους 587.000, ενώ παράλληλα υπάρχουν και 78.000 μη αναζητούντες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανέργων παρατηρείται στην Αττική (35%) και στην Μακεδονία (32%).

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά περίπου  6%, ενώ οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν μόνο 3%, με αποτέλεσμα οι επιδοτούμενοι άνεργοι να ανέρχονται σε 198.000. Τον ίδιο μήνα το σύνολο των απολύσεων ανήλθε στις 72.500, αυξημένο κατά 13,2% όταν οι αναγγελίες προσλήψεων είναι μειωμένες κατά -7,4% σε σχέση με πέρσι.

Όσο λοιπόν αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται το ποσό που απαιτείται μηνιαίως για τα επιδόματα κοινών και εποχιακών ανέργων. Η παρατεταμένη ύφεση ενισχύει την ανάγκη στροφής σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με την περαιτέρω επιδότηση της εργασίας και λιγότερο της ανεργίας.

Τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης ύψους 1 δισ. ευρώ, περίπου, θα δώσουν ανάσα ρευστότητας στην αγορά, θα διατηρήσουν εργαζόμενους τους καταναλωτές και θα δώσουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων που έχουν ενταχθεί.

Οι τελευταίες ρυθμίσεις των εκκρεμών ασφαλιστικών υποχρεώσεων μπορεί να είναι ευνοϊκές και χαριστικές έναντι των συνεπών και ενήμερων εργοδοτών, αλλά δεν είναι «δωρεάν». Δυστυχώς, οι 4 στις 5 επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των ρυθμίσεων, αφού μόνο το 22% των εργοδοτών, δηλαδή μόνο 62.000 οφειλέτες από τις 283.000 περιπτώσεις υπάχθηκαν στο καθεστώς ρύθμισης του ΙΚΑ.

Ακόμα χαμηλότερη ήταν η ανταπόκριση των ασφαλισμένων εμπόρων και επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, όπου το 37%, περίπου δηλαδή 300.000 ασφαλισμένοι, λόγω οφειλών δεν μπορούν να θεωρήσουν το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο, ώστε να τύχουν παροχών υγείας οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η προστασία της απασχόλησης είναι το αντίδοτο στις αυξανόμενες απολύσεις, ενώ παράλληλα ενισχύεται η αγορά, αντιμετωπίζεται η υποκατανάλωση, η έλλειψη ρευστότητας, τα λουκέτα και κυρίως δημιουργείται μια αίσθηση σιγουριάς για το μέλλον στις ελληνικές οικογένειες.

Η εξειδίκευση των 9 προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με τα οποία επιχορηγούνται άμεσα 300.000 εργαζόμενοι και έμμεσα άλλοι 200.000, ικανοποιεί την ΕΣΕΕ, η οποία όμως ζητά την άμεση ενεργοποίηση και υλοποίησή τους χωρίς καθυστερήσεις και εξαιρέσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«Η ανεργία και η ανέχεια είναι πολύ κακοί σύμβουλοι. Συνήθως, διαταράσσουν την κοινωνική αλλά και την οικογενειακή συνοχή, ενώ μπορεί να οδηγήσουν τις σκέψεις και τις πράξεις των ανθρώπων σε ακρότητες.

Το ελληνικό εμπόριο έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι στηρίζει τους εργαζόμενους και επιμένει στην μετατροπή της επισφαλούς σε ασφαλή εργασία.

Η μάχη κατά της ανεργίας είναι μία μάχη για το αύριο και πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί με σκοπό να σταματήσουμε επιτέλους τα λουκέτα και τις απολύσεις».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.