ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά υποδέχτηκαν τα μέτρα για την ανεργία οι φορείς

17:14 - 19 Οκτ 2010 | Οικονομία
Την ικανοποίησή τους για τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας με τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Εξαιρετικά",χρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος τόσο από την πλευρά των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα,είπε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία, συμπληρώνοντας ότι θα ξεβολέψει εκείνους που ήταν βολεμένοι με τα επιδόματα ανεργίας.
Επιπλέον,επεσήμανε ότι μέσα σε ένα καθεστώς μείωσης των εσόδων, είναι μια “ένεση” το γεγονός ότι το κράτος αναγνωρίζει πως οι επιχειρήσεις θέλουν κάποια ενίσχυση για να κρατήσουν την απασχόληση.
Ο κ.Αγγελόπουλος σημείωσε ότι “τώρα υπάρχει ταχύτητα” και ότι υπογράμμισε ότι “σημασία είχε όχι η λήψη των μέτρων, αλλά η υλοποίησή τους”.
Για “καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που στο πεδίο της εφαρμογής μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα για την ενίσχυση της απασχόλησης”, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και τόνισε ότι είναι απολύτως απραίτητο στις συνθήκες που βιώνουμε, αυτό το πρόγραμμα να το στηρίξουν όλοι.
Παράλληλα, σημείωσε ότι “δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι έχουμε μια καθυστέρηση όσον αφορά στον αναπτυξιακό νόμο” και ότι πρέπει να προωθηθεί γρήγορα γιατί η απασχόληση θα προκύψει κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη,η οποία “αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται”.
Για το εάν οι εργαζόμενοι μπορούν να αντέξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δεδομένης και της χτεσινής σχετικής δήλωσης του Επιτρόπου Ό. Ρεν, ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι “οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο φορτίο”.
“Σε τούτες τις δύσκολες μέρες είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη της εργασίας”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κάνοντας λόγο για εκτεταμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν λύσεις “fast track” στο κύμα της ανεργίας και των λουκέτων και ότι η μόνη ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με τη μείωση της κρατικής σπατάλης και των φόρων και με αποτελσματική καταπολέμηση της ανεργίας, “με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος fast track για την επιχειρηματικότητα για τις δημιουργικές δυνάμεις”.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των φορολογικών στοιχείων στο διαδίκτυο,ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει κάτι να πει επ' αυτού.
“Η ύφεση που υπάρχει στην ελληνική οικονομία με την εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου και λιτότητας έχει μετατραπεί με ραγδαίους ρυθμούς σε κρίση απασχολησης”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και υπογράμμισε ότι “κάθε μέτρο, ενεργητικής πολιτικής και πρόγραμμα, που ανακουφίζουν τους άνεργους και διατηρουν θέσεις εργασίας, εκ των πραγμάτων τα υποστηρίζουμε”.
Ο κ. Παναγόπουλος έθεσε στον πρωθυπουργό ζητήματα για την υπεράσπιση των ανέργων, όπως την αύξηση του επιδόματος, την επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης και την πλήρη κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ανέργων.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι αυτή η απαίτηση συζητήθηκε και ότι ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στην υπουργό να εξετάσει το ζήτημα.
Επιπλέον, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι τέθηκε και το ζήτημα επιστροφής του δώρου, κατά προτεραιότητα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και σε αυτούς που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ.
Ερωτηθείς εάν ο κ. Παπανδρέου έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή αυτή, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρει.
“Η καλύτερη απάντηση στο μνημόνιο των περικοπών και της λιτότητας είναι να συμφωνηθεί ένα μνημόνιο, ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων”, είπε.“Όσο 'κουράγιο' και να μας λέει ο κ. Ρεν, εμείς δεν έχουμε άλλα κουράγια”.
“Η μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θα πρέπει να δοθεί σε δύο βασικούς άξονες, ο ένας είναι με μέτρα όπως αυτά τα πολύ σημαντικά που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δεύτερος όμως και δυσκολότερος είναι με μέτρα και πολτικές που θα επαναλειτουργήσουν τις παραγωγικές μηχανές της χώρας και την αγορά”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Ανέφερε δε ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και των ανέργων, αλλά κυρίως των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
“Αυτά τα μέτρα και το πρόγραμμα 'μαμούθ' δίνει μια ανάσα και αισιοδοξία και σε εργοδότες και σε εργαζόμενους και ίσως αποτελεί το αντίδοτο για να σταματήσουν τα λουκέτα και οι απολύσεις”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και συμπλήρωσε ότι πάγια θέση της Συνομοσπονδίας είναι να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοσιοποποίησης των φορολογικών στοιχείων στο διαδίκτυο, είπε ότι οι μικρομεσαίοι πιστεύουν ότι “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “αυτό θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων, αυτούς που θα τους κοιτάζουμε στην τσέπη και αυτούς που δεν θα τους μιλάμε καθόλου”.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.