ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Ζητά νέα μέτρα για το έλλειμμα στην Ελλάδα

20:31 - 13 Ιουν 2006 | Οικονομία
Νέα μέτρα για να μείνει το έλλειμμα κάτω από το 3% ζητά από τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην ΕΕ, που υιοθέτησε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων είναι αναγκαία και ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα παραμείνει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μόνιμη βάση κάτω από το 3%.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί πρόσθετη έμφαση στον έλεγχο των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού.

Στην περίπτωση που δε ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για τη διόρθωση των αιτίων που έχουν προκαλέσει ορισμένες δημοσιονομικές ανισορροπίες, η Κομισιόν προβλέπει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου, το οποίο «αντανακλά την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι για να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αύξησης της εγχώριας αποταμίευσης και συνολικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο 2,4% το έλλειμμα στην Ευρωζώνη

Το μέσο έλλειμμα των 12 χωρών – μελών της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,4% το 2005 από 2,8% το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η οποία πάντως κάλεσε τις κυβερνήσεις «να επωφεληθούν από την ανάκαμψη για να εντείνουν τις προσπάθειές τους».

Στην ΕΕ των «25», το έλλειμμα υποχώρησε στο 2,3% το 2005 από 2,6% το 2004, ενώ για το 2006 εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερό, για να πέσει κατά 0,1% το 2007.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.