Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα επικαλείται ανώτατη πηγή του ελληνικού υπουργείου οικονομικών, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της και σημειώνει ότι το έλλειμμα θα κλείσει φέτος, στη χειρότερη περίπτωση, στο 8,9%. Σε κανονικούς καιρούς, η απόκλιση του 0,8% από τους στόχους δεν θα προκαλούσε καμία ανησυχία. Ωστόσο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, τα “κακά νέα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά” γράφουν οι New York Times και αποδίδουν εκεί την αύξηση του spread και την αναθέρμανση των σεναρίων αναδιάρθρωσης. Πάντως, σύμφωνα πάντα με τον οικονομικό ανταποκριτή της εφημερίδας, ανάλογα προβλήματα επίτευξης των στόχων τους για φέτος και του χρόνου αντιμετωπίζουν και η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Το γεγονός φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού η αύξηση εσόδων σε καιρούς ύφεσης αποδεικνύεται Σισσύφειο έργο, ενώ η μείωση των δαπανών έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Θα είναι άραγε σε θέση η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών και επιδομάτων, διερωτάται η εφημερίδα.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ των New York Times
Εν τω μεταξύ, καμπανάκι κινδύνου κρούει στην Ελλάδα η Daily Telegraph, εκτιμώντας, σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μποϊκοτάζ των ελληνικών ομολόγων από τους επενδυτές, σε περίπτωση που οι ηγέτες των «27» χωρών της ΕΕ πουν το «ναι» στην πρόταση Μέρκελ- Σαρκοζί, για δημιουργία μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους.
Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι Γερμανοί προτείνουν τη λύση της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης σε περίπτωση κρίσης χρέους για μία χώρα μέλος της ευρωζώνης, γεγονός που καθιστά πιθανές μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα της ευρωζώνης, κάτι που θα κάνει τα ομόλογα των χωρών αυτών λιγότερο ελκυστικά. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Τέλος, στο κείμενο αναφέρεται ότι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι οι προτάσεις δυσκολεύουν τις χώρες με υψηλά χρέη να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές.