ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse: Δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα - Ελεγχόμενη χρεοκοπία η λύση, κατά την Daily Telegraph - Χρεοκοπείτε, λέει ο Roubini

11:46 - 01 Νοε 2010 | Οικονομία
(upd 2) Δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα, φωνάζει η Credit Suisse σε σημερινή της έκθεση τονίζοντας πως και στην περίπτωση που θα συνέβαινε αυτό, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και θα αντέξουν. Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph έχει διαφορετική άποψη για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι η λύση για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Εν τω μεταξύ, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από 3 σε 8 χρόνια, με αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4% έως 0,7%, φέρεται να προτείνει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84. Παράλληλα, το ΔΝΤ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Οπως σημειώνει η Credit Suisse, ακόμη και η αναδιάρθρωση είναι απίθανή καθώς είναι και δύσκολη και ακριβή και πολιτικά μη επιθυμητή, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ. Ούτε οι ευρωπαίοι πολιτικοί αλλά ούτε φυσικά η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να ρισκάρουν την «πολιτική ντροπή» που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο και μάλιστα σημειώνει πως η Ευρώπη θα έκανε τα πάντα - όποιο και αν ήταν το κόστος - να αποφέγει ένα τέτοιο γεγονός, το οποίο θα προκαλούσε μάλιστα και τη μετάδοση του «ιού της πτώχευσης» και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Πάντως, η Credit Suisse τονίζει πως, στην extreme περίπτωη που κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γινόταν αναπόφευκτη - και οι λόγοι που θα οδηγούσαν σε κάτι τέτοιο θα ήταν η ύφεση με διπλό πάτο ή η άρνηση εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής εφαρμογής - τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα κινδύνευαν καθώς οι περισσότερες θα είχαν επάρκεια κεφαλαίών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Κάνοντας λοιπόν το δικό της stress test ( χρησιμοποιώντας τις υποθέσεις του 30% haircut, 20% συντελεστή φορολογία και του 95 ως η μέση τιμή κτήσης των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες), η credit Suisse καταλήγει πως η Εθνική Τράπεζα, η Αlpha Bank και η Τράπεζα Κύπρου θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με τον δείκτη Core Τier 1 πάνω του 7%. H Eurobank θα ( 6,2%) χρειαζόταν μία μικρή κεφαλαική ενίσχυση η οποία θα μπορούσε όμως να καλυφθεί μέσω της πώλησης της πολωνικής θυγατρικής της, Polbank, και η Τράπεζα Πειραιώς θα είχε Core Τier 1 στο 5%, όμως μία αύξηση κεφαλαιου ύψους 750 εκατ. ευρώ, θα διαμόρφωνε τον δείκτη της στο 7%.

Σε ενα πιο extreme stress test, όπου συμπεριλαμβανόταν και η υπόθεση της πρόσθετης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10% ( με δείκτη κάλυψης στο 50%), τότε όλες οι ελληνικές τράπεζες θα εμφάνιζαν Core Τier 1 άνω του 6% εκτός της Alpha Bank ( στο 5,4%).


Daily Telegraph: Ελεγχόμενη χρεοκοπία η ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι η εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη λύση για το ελληνικό πρόβλημα εκτιμά σε σημερινό άρθρο του ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Ειδήσεων, της Βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, ο αρθρογράφος της εφημερίδας θεωρεί ότι η Γερμανική απαίτηση για θεσμοθέτηση διαδικασίας ελεγχόμενης πτώχευσης σε κράτη-μέλη του ευρώ ήταν σωστή, αφού και οι ιδιώτες επενδυτές οφείλουν να πληρώσουν για τις εσφαλμένες επιλογές τους.

Τα μέτρα αιματηρής λιτότητας στα οποία υπόκεινται οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν βγάζουν πουθενά, σημειώνει ο Ambrose Evans-Pritchard, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας θα φτάσει το 150% του ΑΕΠ, νούμερο που δεν θεωρείται διαχειρίσιμο. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι δανειστές της Ελλάδας, οι οποίοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, παρότι δεν φέρθηκαν με σύνεση στις επενδυτικές τους επιλογές. “Το γεγονός δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ελληνική αριστερά, οι υποψήφιοι της οποίας θα βγουν ενισχυμένοι στις περιφερειακές εκλογές” προσθέτει ο αρθρογράφος. Ανάλογες τάσεις ενίσχυσης των άκρων παρατηρούνται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε, όπως η Πορτογαλία, όπου η δημοτικότητα της κυβέρνησης των σοσιαλιστών καταβαραθρώνεται και τα κομουνιστικά κόμματα ενισχύονται.

 

Roubini: «Θέμα χρόνου η πτώχευση της Ελλάδας»

Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου εκτιμά ο νομπελίστας Nouriel Roubini. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Capital» ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος-αναλυτής σημειώνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα». Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», λέει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ.

Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», τονίζει ο Roubini. Εκτιμά δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι «να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων - στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», αναφέρει ο ίδιος.

 


Τελευταία τροποποίηση στις 18:03 - 01 Νοε 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.