ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Αισιοδοξεί για την Οικονομία

12:10 - 14 Ιουν 2006 | Οικονομία
Η διατήρηση σχετικά υψηλού ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ το 2005 τροφοδοτεί πιο αισιόδοξες προβλέψεις και για το 2006 επισημάινει το ΙΟΒΕ σε σημερινή του έκθεση τονίζοντας πως μετά τους Ολυμπιακούς επιβράδυνση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη παραμένει μια από τις ταχύτερες στην Ευρωζώνη.


Θετικές προβλέψεις και για το 2006

Το 2005 ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ περιορίσθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά μια περίπου ποσοστιαία μονάδα. Η επιβράδυνση της δραστηριότητας προήλθε κυρίως από τη μείωση των συνολικών επενδύσεων, των δημοσίων, αλλά και των ιδιωτικών. Σημειώνεται ωστόσο ότι η επιβράδυνση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ελληνική οικονομική ανάπτυξη παραμένει μια από τις ταχύτερες στην Ευρωζώνη.



Η διατήρηση σχετικά υψηλού ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ το 2005 τροφοδοτεί πιο αισιόδοξες προβλέψεις και για το 2006. ΄Ετσι, οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία (ΕΕ, ΟΟΣΑ κατά κύριο λόγο) αναθεωρούν προς τα πάνω προηγούμενες προβλέψεις τους και εκτιμούν ότι η άνοδος του 2005 θα διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα και κατά το τρέχον έτος. Στην άνοδο θα συμβάλει πάλι η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, ενώ είναι πιθανή και ελαφρά ανάκαμψη των επενδύσεων από τα χαμηλά επίπεδα του 2005. Οι αβεβαιότητες που συνοδεύουν τις παραπάνω προβλέψεις συνδέονται αφενός, με το διεθνές περιβάλλον και κυρίως την πορεία των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου, με παράγοντες που είναι ενδεχόμενο να περιορίσουν τον δυναμισμό της κατανάλωσης (π.χ. άνοδος των επιτοκίων) και να αποτρέψουν την πραγματοποίηση επενδύσεων.


Βελτιωμένες οι επιχειρηματικές προβλέψεις. Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές

Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων, όπως καταγράφονται από τις έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση τους πρώτους πέντε μήνες του 2006 και τείνουν να επανέλθουν στα επίπεδα που είχαν πριν από τη μεγάλη υποχώρηση που παρουσίασαν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η βελτίωση αυτή που απεικονίζεται στην άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος ενισχύει την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα διατηρήσει τον δυναμισμό της και το 2006.

Σε αντίθεση με τη σαφή βελτίωση του κλίματος που καταγράφεται στους παραγωγικούς τομείς, οι απόψεις των καταναλωτών παραμένουν και τους πρώτους μήνες του 2006 δυσμενείς, με το Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτών να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα και από εκείνα του 2005. Η απαισιοδοξία των καταναλωτών προκύπτει από τις προβλέψεις τους για όλα τα ζητούμενα που ερωτώνται, με ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές προβλέψεις που διατυπώνουν τόσο για τη δική τους οικονομική κατάσταση, όσο και για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους προσεχείς 12 μήνες.

Η συνεπής εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, προϋπόθεση της επιτυχίας τους

Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών έχουν μέχρι στιγμής εξαγγελθεί, ή έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται μια σειρά αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές πιθανώς συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος που καταγράφεται. Η ουσιαστική τους όμως επίπτωση θα αρχίσει να γίνεται αισθητή όταν ενεργοποιηθούν πλήρως. Κρίσιμο ζήτημα συνεπώς είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ουσιώδεις αλλαγές και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Η πορεία πάντως προς αυτή την κατεύθυνση υπόκειται σε αβεβαιότητες που συνδέονται κυρίως με το ενδεχόμενο ενός «πολιτικού κύκλου», υπό την επήρεια κατ’ αρχάς, των επικείμενων δημοτικών εκλογών και σε μακροχρονιότερο ορίζοντα με την προσέγγιση των εθνικών εκλογών.

Ευνοϊκή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το α’ τρίμηνο του 2006

Το 2005 υπήρξε σημ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.