ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Σε ανοδική τροχιά οι επενδύσεις

12:58 - 14 Ιουν 2006 | Οικονομία
Οι επενδύσεις των δημοσίων επιχειρήσεων είναι αυτές που καθορίζουν την αναοδική τάση σττο τρέχον έτος υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ Ωστόσο και στους κυριότερους κλάδους της μεταποίησης διατυπώνονται ανοδικές προσδοκίες, καθώς προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων σε όλους τους υπό εξέταση κλάδους, πλην της Κλωστοϋφαντουργίας. Αιχμή του δόρατος η ένδυση και η μεταλλουργία

Οι επενδυτικές δαπάνες που προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις το τρέχον έτος είναι αυξημένες σε σχέση με το 2005 κατά 14,8%. Η προβλεπόμενη άνοδος είναι ισχυρότερη από αυτήν που είχε καταγραφεί στα τέλη του 2005, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην έντονη προς τα πάνω αναθεώρηση των επενδυτικών προγραμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων.

Στους κυριότερους κλάδους της μεταποίησης διατυπώνονται ανοδικές προσδοκίες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων σε όλους τους υπό εξέταση κλάδους, πλην της Κλωστοϋφαντουργίας (-39,9%). Οι ισχυρότερες προβλέψεις ανόδου σημειώνονται στους κλάδους Ένδυση –Υπόδηση και Βασική Μεταλλουργία. Παράλληλα παρατηρείται βελτίωση του κλίματος στον κλάδο Τρόφιμα – Ποτά καθώς αφενός ανατρέπεται η αρχική πρόβλεψη (Οκτώβριος 2005) για πτώση της επενδυτικής δαπάνης και αφετέρου αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η θετική πορεία του 2005. Τέλος, ανοδικές, αν και μετριοπαθέστερες έναντι της αρχικής εκτίμησης, είναι οι προσδοκίες για την εξέλιξη της επενδυτικής δαπάνης στους κλάδους Χημικά (15,2%) και Μη Μεταλλικά Ορυκτά (3,4%).

Κατανομή των επενδύσεων

Στην Έρευνα Επενδύσεων του ΙΟΒΕ οι επιχειρήσεις κατατάσσουν τις επενδυτικές δαπάνες που πραγματοποιούν ή σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ανάλογα με το σκοπό της επένδυσης στις ακόλουθες: α) αντικατάσταση υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, β) επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας που αναφέρεται αφενός σε αύξηση της δυναμικότητας σε ήδη παραγόμενα προϊόντα και αφετέρου σε διεύρυνση της δυναμικότητας για την παραγωγή νέων, γ) εξορθολογισμό της παραγωγικής δυναμικότητας μέσω βελτίωσης των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται αλλά και εισαγωγή νέων μεθόδων, δ) άλλοι σκοποί όπως προστασία του περιβάλλοντος, όροι ασφάλειας και άλλοι.

Από την κατάταξη αυτή προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα για την επενδυτική συμπεριφορά που συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Το 2005 το υψηλότερο ποσοστό των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν, συνδέονται με επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας τόσο για ήδη παραγόμενα όσο και για την παραγωγή νέων προϊόντων. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία επενδυτικών δαπανών διατίθεται το 44,3% της συνολικής δαπάνης, ποσοστό ανώτερο του προηγούμενου έτους (40,7%), το οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί και το 2006. Η κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ νέων και ήδη παραγόμενων προϊόντων είναι σχεδόν ομοιόμορφη, με το ποσοστό αυτών που στοχεύουν σε ήδη παραγόμενα προϊόντα να υπερβαίνει ελαφρώς το αντίστοιχο προς παραγωγή προϊόντων με στόχο την είσοδο σε νέες αγορές


Διευρύνεται έναντι του 2004 το ποσοστό των επενδύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας. Το 24% των επενδύσεων έναντι 21% το 2004 συνδέεται με προσπάθειες εισαγωγής νέων μεθόδων παραγωγής και βελτίωσης αυτών που ήδη εφαρμόζονται. Η τάση αυτή αποτελεί ένδειξη των προσπαθειών που κάνουν οι επιχειρήσεις για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Το 2006 το ποσοστό αυτό προβλέπεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω στο 26% της συνολικής επενδυτικής δαπάνης που προγραμματίζεται.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδύσεις

Στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έρευνα τίθεται ένα πρόσθετο ερώτημα καθώς καλούνται να δηλώσουν ποιοι παράγοντες και σε ποιό βαθμό επηρεάζουν, είτε θετικά, είτε αρνητικά, την επενδυτική τους δραστηριότητα. Οι απαντήσεις συνοψίζονται σε ένα δείκτη σημαντικότητας που κινείται σε κλίμακα 100 (θετική επίδραση) και -100 (αρνητική επίδραση). Κύρια συμπεράσματα από την έρευνα του Μαρτίου είναι τα ακόλουθα:

Η ζήτηση για προϊόντα και οι τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τις επιχειρήσεις σε μία απόφαση αύξησης των επενδύσεών τους. Επίσης θετική, αν και ασθενέστερη, είναι η επίδραση από την προσδοκώμενη εξέλιξη των κερδών και τα κίνητρα προς επενδύσεις, ενώ ακολουθεί η διαθεσιμότητα κεφαλαίων και το κόστος τους. Τέλος, τόσο η φορολογία κερδών, όσο και

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.