ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκρεμούν αποζημιώσεις 600 εκατ. ευρώ από το Επικουρικό Αυτοκινήτων

19:10 - 04 Νοε 2010 | Οικονομία
Το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων μπορεί να επιλυθεί μόνο με συνεργασία της Πολιτείας των ασφαλιστικών εταιρειών και της Εποπτικής Αρχής και όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ''σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέση της ένωσης ότι το Επικουρικό πρέπει να απαλλαγεί από την κάλυψη ζημιών που προξένησαν οχήματα ασφαλισμένα σε εταιρίες που η άδειά τους ανακλήθηκε''.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) έχει συζητήσει το θέμα της απρόσκοπτης λειτουργίας του ταμείου με τη Διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο, υπενθυμίζει η ένωση ότι είναι ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπαγόμενο στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Επειδή μέλη του Ε.Κ. καθίστανται εκ του νόμου οι δραστηριοποιούμενες στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτων εταιρίες, οι οποίες και το χρηματοδοτούν μαζί με τους ασφαλισμένους τους σε αναλογία 7 : 3, είναι προφανές ότι η πορεία του και τα προβλήματά του ενδιαφέρουν πρωτίστως την Ε.Α.Ε.Ε.
Η πραγματικότητα για το Επικουρικό Κεφάλαιο, όπως σημειώνει η ένωση, έχει ως εξής: από το 1995 έχουν γίνει 35 ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιριών που ασκούσαν τον Κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων και οι οποίες έχουν τεθεί σε εκκαθάριση. Σε συνέχεια αυτών των ανακλήσεων το Επικουρικό Κεφάλαιο "έχει εισπράξει" συνολικά μόλις 51 εκατ. ευρώ έναντι του συνόλου της ασφαλιστικής τοποθέτησης (περίπου 200 εκατ.) των εταιριών των οποίων η άδεια ανακλήθηκε, ενώ έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, βαρύνεται με επιπλέον εκκρεμείς αποζημιώσεις 600 εκατ. ευρώ και έχει καταβάλει ως συμμετοχή του στα έξοδα εκκαθάρισης 11 εκατ. ευρώ.
''Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι υπήρξε έλλειμμα εποπτείας στο παρελθόν με αποτέλεσμα σήμερα το Επικουρικό Κεφάλαιο να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας προκειμένου να αποζημιώσει δικαιούχους για ζημίες που έχουν υποστεί από οχήματα που ήταν ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές εταιρίες που ανακλήθηκε η άδειά τους. Είναι επομένως προφανές ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο πρέπει να αναζητήσει λύσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στο ρόλο που του έχει ανατεθεί από την πολιτεία για λογαριασμό των ζημιωθέντων''.
Η Ε.Α.Ε.Ε. σημειώνει ότι έλαβε γνώση από τη διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου για τα προβλήματα που υπάρχουν, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι ανησυχεί μεν για το μέγεθος των προβλημάτων αλλά δηλώνει ότι θα συνδράμει στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των κατάλληλων λύσεων.
''Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέση της Ε.Α.Ε.Ε. ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο πρέπει να απαλλαγεί από την κάλυψη ζημιών που προξένησαν οχήματα ασφαλισμένα σε εταιρίες που η άδειά τους ανακλήθηκε. Τούτο δεν αναιρεί την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων με στόχο αφενός μεν το Επικουρικό Κεφάλαιο να συνεχίσει να καλύπτει τις ζημιές σε περίπτωση αφερεγγυότητας ασφαλιστικής επιχείρησης αφετέρου δε να λειτουργήσει σε πλαίσια οικονομικής Αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας. Αυτές τις αναγκαίες λύσεις αναζητά η Διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου, με ευθύνη της οποίας θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων αρχών''.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.