ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απασχόληση: Ενθαρρυντικές προσδοκίες

11:57 - 15 Ιουν 2006 | Οικονομία
Σταθερότητα στην απασχόληση, αλλά με επιφυλάξεις βλέπουν οι κυριότεροι παραγωγικοί κλάδοι της σύμφωνα με τις τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι το κλίμα βελτιώνεται.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ , οι προσδοκίες που διατυπώνουν οι επιχειρήσεις για την απασχόληση τους επόμενους μήνες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Στη Βιομηχανία η πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει βραχυπρόθεσμα σταθερότητα της απασχόλησης, εντούτοις το ποσοστό αυτών που διατυπώνουν θετικές προβλέψεις διευρύνεται σταδιακά από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα το Μάιο το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει μεσοπρόθεσμα αύξηση να υπερβαίνει το αντίστοιχο αυτών που προσδοκούν μείωση.

Στις Κατασκευές, ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο, με αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση, από τις αρχές του 2006 παρατηρείται στροφή των επιχειρήσεων προς θετικότερες προβλέψεις, καθώς ενισχύεται σταδιακά το ποσοστό αυτών που αναμένουν άνοδο του αριθμού των εργαζομένων. Το Μάιο, τελευταίο μήνα με διαθέσιμα στοιχεία, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων, παραμένουν θετικές.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου διατυπώνει συγκρατημένες προσδοκίες για την εξέλιξη της απασχόλησης. Από τις αρχές του 2006, ποσοστό άνω του 85% αναμένει σταθερότητα, ενώ διατηρείται η εικόνα έντονων διακυμάνσεων του ισοζυγίου θετικών (αύξηση) - αρνητικών (μείωση) απαντήσεων, το οποίο ωστόσο διατηρείται θετικό.

Στις Υπηρεσίες, τον Ιανουάριο οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι συγκρατημένες, έναντι των θετικότερων προβλέψεων του τελευταίου τριμήνου του 2005, καθώς το 75% αναφέρεται σε σταθερότητα της απασχόλησης. Το κλίμα όμως βελτιώνεται τους επόμενους τρεις μήνες με το ποσοστό των επιχειρήσεων που διατυπώνει ανοδικές προβλέψεις να διευρύνεται σημαντικά μέχρι και το Μάιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.