ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα μηδέν για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ- Καμία κάλυψη από το κράτος

09:00 - 22 Νοε 2010 | Οικονομία
Ως πληγές αιμορραγίας του προϋπολογισμού θα αντιμετωπίζονται πλέον οι εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου, κι γι’ αυτό το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει από τώρα την αποφασιστικότητα του να σταματήσει αυτήν την «αιμορραγία».

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν αυτό που για μήνες ελέγετο πλαγίως: στο νέο προϋπολογισμό θα θιγούν κεκτημένα και ομάδες του Δημοσίου ώστε να μειωθεί η υπερτροφία και τα ελλείμματα.

Ο προϋπολογισμός του 2011 δε θα περιλαμβάνει την καταβολή εγγυήσεων για τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες, οιωνός ότι τα περισσότερα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που παρουσιάζουν ελλειμματικές χρήσεις θα οδηγηθούν στο λουκέτο. Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση πιέζει και η Τρόικα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «R», έθεσε σκληρούς όρους στη «συντήρηση» αυτών των φορέων, αφού στηρίζουν τη λειτουργία τους σε κρατικές επιχορηγήσεις και εγγυήσεις του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ έχουν φτάσει σε σημείο να επιβαρύνουν κάθε χρόνο το έλλειμμα κοντά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντική είναι η παράμετρος ότι τα χρέη πολλών από αυτές περνούν πλέον στο δημόσιο χρέος.

Από την πλευρά του Υπουργείου πάντως, επισημαίνεται διαρκώς ότι τα περιθώρια για αυξήσεις της φορολογίας εξαντλήθηκαν και τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν όσο ο δημόσιος τομέας δεν περιοριστεί, θέτοντας στο στόχαστρο πάνω από 4.000 Ν.Π.Δ.Δ., μεταξύ των οποίων οι ΟΣΕ, νοσοκομεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες μεγάλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, όπως οι συγκοινωνίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 22 Νοε 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.