ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ για το Χ.Α.

09:09 - 26 Νοε 2010 | Οικονομία
Συναγερμός εκτός από την αγορά και στην κυβέρνηση για τις χαμηλές συναλλαγές στη Λεωφόρο Αθηνών. Για σήμερα συγκαλείται σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των φορέων της αγοράς, (χρηματιστές, ΕΛΔΕ, Ένωση Εισηγμένων, στελέχη της διοίκησης του Χ.Α.), προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν μέτρα.

Μέτρα που θα περάσουν άμεσα στο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο. Η αγορά ζητεί αφενός να μην εφαρμοστεί ο φόρος επί των συναλλαγών, κάτι για το οποίο, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, όλα δείχνουν ότι πάει πίσω για ένα χρόνο ακόμα. Ταυτόχρονα, καλλιεργείται το έδαφος να πάρει πίσω η κυβέρνηση το φορολογικό συντελεστή για τα μερίσματα, ο οποίος ανέρχεται στο 40%. Δηλαδή το 40% να μειωθεί κι άλλο από το 2011, δηλαδή να φτάσει στο 25%, κάτι που θα απελευθερώσει ρευστότητα, αφού οι επενδυτές θα τοποθετούνται άφοβα στο Χ.Α. χωρίς στα διανεμόμενα κέρδη να έχουν... συνέταιρο το κράτος. Πρόκειται για μέτρο το οποίο θέλουν και οι θεσμικοί, και οι εισηγμένοι και κυρίως οι ξένοι επενδυτές. Από το μέτρο αυτό, εννοείται ότι θα ευνοηθούν οι τράπεζες και άλλες εταιρείες του 20άρη, που παραδοσιακά δίνουν υψηλά μερίσματα. Από την άλλη, η πρόταση των χρηματιστών είναι συνολική για τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο.

Όπως έχουν τονίσει μέλη του Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ, θα ήταν πολύ απλό για την κυβέρνηση να λύσει το γρίφο της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, παίρνοντας το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τη φορολογία των επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο και να το αντιγράψει. Δεν θα έβρισκε κανέναν αντίθετο εξέλιξη σαν αυτή», τονίζουν μέλη του ΣΜΕΧΑ. Προς στο παρόν, η συνάντηση των παραγόντων της αγοράς με το υπουργείο Οικονομικών θα γίνεται σε επίπεδο γενικού γραμματέα...

Τελευταία τροποποίηση στις 13:00 - 26 Νοε 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.