ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Χρυσοχοΐδης: "Την Τρίτη ο νέος επενδυτικός νόμος"

14:15 - 03 Δεκ 2010 | Οικονομία
Ενισχύσεις της επιχειρηματικότητας με φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις θα προεβλέπονται, μεταξύ άλλων στο νέο επενδυτικό νόμο, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του στο συνέδριο CEO SUMMIT: "Βιώσιμη Ελπίδα. Δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντάς το".

Ο νόμος θα ενεργοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011 και θα συνδυάζει μια σειρά ενισχύσεων όπως οι φοροαπαλλαγές, τα χαμηλότοκα δάνεια και οι επιχορηγήσεις του αρχικού κεφαλαίου, ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός. Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας ενώ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τον κ.Χρυσοχοΐδη ο νόμος θα εισάγει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Στο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, περιλαμβάνονται ακόμη:

-Ο διπλασιασμός του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβασιοποίηση τουλάχιστον του 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 και ρευστότητα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.

-Η ίδρυση του Εθνικού Επιχειρηματικού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι άνω των 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

-Η αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και της τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε τέλος ότι μόνο αν βάλουμε στην άκρη κάποια πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα προνόμια και οφέλη, μπροστά στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης πορείας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, υπάρχει βιώσιμη ελπίδα για την χώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.