ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ.Οικ.: "Η απόφαση της S&P επηρεάζεται μόνο από εξελίξεις εκτός Ελλάδος"

16:03 - 03 Δεκ 2010 | Οικονομία
Την έκπληξη για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει την Ελληνική Δημοκρατία υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση (negative credit watch) εκφράζει με ανακοίνωση του το Υπουργείο των Οικονομικών, ενώ θεωρεί ότι η απόφαση αυτή επηρεάζεται από εξελίξεις εκτός Ελλάδος, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και, πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013.

Παράλληλα, όπως δηλώνει η ανακοίνωση, η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του ESM στις αγορές, η οποία αγνοεί το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας.Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο σε χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα, η οποία ήδη λαμβάνει οικονομική υποστήριξη, για να λύσει το υπάρχον πρόβλημα του δημόσιου χρέους με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

Η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι μπορεί να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εντός του επόμενου τριμήνου, εάν καταστεί σαφές ότι ο προτεινόμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ευνοήσει τους δημόσιους πιστωτές σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα.

«Η Ελλάδα, ως δυνητικός αποδέκτης της χρηματοδότησης του ESM, μπορεί να τύχει αρνητικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας» ανακοίνωσε ο οίκος, διατυπώνοντας την ίδια προειδοποίηση που είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας.

Η απόφαση για το κατά πόσον θα προχωρήσει η υποβάθμιση της Ελλάδας θα ληφθεί εντός του επομένου τριμήνου, αναφέρει o S&P.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:16 - 03 Δεκ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.