ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Να υπογράψουμε αναπτυξιακό μνημόνιο!

17:38 - 03 Δεκ 2010 | Οικονομία
(upd) Tην ανάγκη υπογραφής αναπτυξιακού μνημονίου ταυτόχρονα με την πιστή εφαρμογή του μνημονίου επεσήμαναν σήμερα οι κ.κ. Ν. Νανόπουλος και Ν. Καραμούζης σε εκδήλωση της Eurobank με θέμα «Εξωστρέφεια – Καινοτομία: Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Τράπεζα τους τελευταίους 18 μήνες για την ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο της οικονομίας σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.Στην εκδήλωση με προσκεκλημένους επίσημους ομιλητές, τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη συμμετείχαν περισσότεροι από 350 επιχειρηματίες και οι διοικήσεις όλων των εξαγωγικών φορέων της χώρας που εκπροσωπούν τις 250 μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

 

 

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank στον τομέα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νικόλαος Νανόπουλος και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλαος Καραμούζης. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν επίσης οι νέες δράσεις της Τράπεζας για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο το Πρόγραμμα Προώθησης Οικονομικής Συνεργασίας «Go International». Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από κοινού με τους τρεις εξαγωγικούς φορείς της χώρας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ). Στόχος του Προγράμματος είναι η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα στις 7 χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όπου ο όμιλος της Eurobank έχει παρουσία: Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία και Κύπρο.

 

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ευχαρίστησε αρχικά τη Eurobank, η οποία όπως τόνισε «με τις πρωτοβουλίες της στο χώρο της εξωστρέφειας και της καινοτομίας προσφέρει πραγματικά πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο».

Απευθυνόμενος προς τους εξαγωγείς επισήμανε ότι «πριν δύο μήνες ξεκινήσαμε έναν αδιαμεσολάβητο, ανοιχτό διάλογο με εσάς, τους εξαγωγείς, που κάνετε πράξη την Ελλάδα της εξωστρέφειας, του δυναμισμού και των ανοιχτών συνόρων. Μαζί χτίσαμε βήμα βήμα μια συνεκτική στρατηγική. Οι δικές σας απόψεις, οι δικοί σας προβληματισμοί, και οι δικές σας ιδέες διαμόρφωσαν την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές».

Μάλιστα, τους ενημέρωσε ότι η νέα Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές θα παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη, παρουσία του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «για πρώτη φορά καταρτίζεται ένα συνεκτικό σχέδιο που καλύπτει συνολικά την έννοια της εξωστρέφειας και όλες τις παραμέτρους της. Από την υιοθέτηση ενός εθνικού brand μέχρι την ανασύνταξη των δημόσιων φορέων που υπηρετούν την εξωστρέφεια».

Τέλος, ο Υπουργός έθεσε ως στόχο «οι εξαγωγές μας να αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014», ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός Ταμείου Εξωστρέφειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων». .


«Η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν όρους επιβίωσης για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για «τις στρατηγικές διεξόδους αντιμετώπισης του διαρκώς εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού και της οικονομικής κρίσης, ειδικά στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Με κύριες κατευθύνσεις την στήριξη των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στα διεθνή δίκτυα, την αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και τη διεύρυνση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και παράλληλα την προσέλκυση επενδύσεων, μέσω της ανάδειξης των δυναμικών τομέων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχει ενεργά στη συλλογική προσπάθεια όλων μας για την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».

Καταλήγοντας ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «Βασική προτεραιότητά μας είναι ο συντονισμός και η συνεργασία μας με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως βεβαίως το Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και η αξιοποίηση κάθε δυνατής συνέργειας με τον ΟΠΕ, το Invest in Greece Agency, τον ΕΟΤ, τα ΕΒΕ, τους Συνδέσμους Εξαγωγέων και τους λοιπούς αρμόδιους οργανισμούς και φυσικά τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους φορείς τους».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος επεσήμανε ότι «το μεγάλο ζητούμενο - εκτός από τη σταθεροποίηση - είναι η ανάπτυξη, και το πώς θα βγούμε από τη βαθειά ύφεση που μαστίζει την οικονομία μας. Εμείς στην Eurobank, από την Άνοιξη του 2009, δηλαδή πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, διατυπώσαμε τις προτάσεις μας για ένα νέο, διαφορετικό από το παρελθόν, αναπτυξιακό πρότυπο στηριγμένο στην εξωστρέφεια, τη γνώση, την καινοτομία, με κινητήρια δύναμη έναν σύγχρονο και δυναμικό ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα». Ο κ. Νανόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Οι απαραίτητες παρεμβάσεις και αλλαγές θα πρέπει να αγγίζουν το σύνολο της οικονομίας και κοινωνίας, και νευραλγικούς τομείς όπως για παράδειγμα τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή το σύστημα εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες σε μια σύγχρονη οικονομία, όπως και τη δημιουργία κινήτρων για την καλλιέργεια της γνώσης και της καινοτομίας. Η χώρα μας θα πρέπει να αναδείξει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, να ανακόψει τη φυγή επενδύσεων στο εξωτερικό, και να προσελκύσει όχι μόνον διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, ή πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά και ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια, κινητοποιώντας και πείθοντας τους Έλληνες μεγάλους ή και μικρούς επενδυτές για τις δυνατότητες της οικονομίας μας».

Καταλήγοντας ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε: «Συμπερασματικά, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο για τη λειτουργία της οικονομίας μας που να συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα, πειθαρχία και ανταγωνιστικότητα, τη φιλικότητα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και το επιχειρείν, τον εξωστρεφή προσανατολισμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευαισθησία. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα δημιουργήσει ευκαιρίες και προοπτική για το μέλλον, θα αναδείξει τις δημιουργικές δυνάμεις που ως κοινωνία και ως οικονομία αναμφισβήτητα διαθέτουμε, και θα τονώσει την αισιοδοξία για την έξοδο από την κρίση».

 

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νικόλαος Καραμούζης, παρουσίασε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τους τελευταίους 18 μήνες η Eurobank «η οποία είχε και έχει από χρόνια θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την ανάπτυξη μακροχρόνιας, σταθερής και δημιουργικής σχέσης με την ελληνική επιχείρηση, την ελληνική επιχειρηματικότητα. Τον τελευταίο χρόνο πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, της προώθησης της καινοτομίας και την ενίσχυση της συνεργασίας επιχειρήσεων με τα ερευνητικά κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σ΄αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, η Eurobank εκταμίευσε πάνω από 700 εκ. ευρώ ειδικά για χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ το δεκάμηνο του 2010 διακινήθηκαν μέσα από την Τράπεζά μας εξαγωγές ύψους € 1,5 δις (12% υψηλότερα από το αντίστοιχο το 2009)». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε οτι «αποτελεί δέσμευσή μας, να στηρίξουμε την οικονομική εξωστρέφεια και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Να ενισχύσουμε το δημιουργικό μας ρόλο στην οικονομία, όπως αρμόζει στη μεγαλύτερη Τράπεζα του Ιδιωτικού Τομέα. Ο όμιλος Eurobank EFG με συνέπεια συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης των ελληνικών εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Με δύο λόγια: Είμαστε «Δίπλα σας στην κρίση και μαζί σας στην Ανάπτυξη και την Προοπτική». Και κατέληξε τονίζοντας οτι «απαιτείται η διαμόρφωση, σε πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων, ενός νέου, λεπτομερούς, μακροχρόνιου σχεδίου ανάταξης, ανάπτυξης και οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας, με στόχους και χρονοδιαγράμματα του δικού μας αναπτυξιακού Μνημονίου, που καθιστά την Ελλάδα ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε μια οικονομία ανταγωνιστική, ανοικτή και σύγχρονη, αλλά και κοινωνικά δίκαιη».-

Τελευταία τροποποίηση στις 18:12 - 03 Δεκ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.