ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπιρμπίλη: Λιγότερο λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας

21:49 - 03 Δεκ 2010 | Οικονομία
Λιγότερο λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας, γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και ενεργειακό σχεδιασμό με πολλά ανανεώσιμα αλλά χωρίς πυρηνικά ζήτησε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η κ. Μπιρμπίλη μίλησε για ανάγκη σύνδεσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το 2020 με το στόχο του 2050 για μία οικονομία χαμηλού άνθρακα και ζήτησε από την Επιτροπή να επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια με υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ.

Για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις είπε οτι το τελικό κείμενο της Επιτροπής αντανακλά τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης της κοινοτικής νομοθεσίας που θα εφαρμόζει υψηλά πρότυπα ασφαλείας σε όλη την ΕΕ με σκοπό να επιτρέπονται μόνο ασφαλείς γεωτρήσεις. «Η ενίσχυση της συνεργασίας των παράκτιων κρατών της Μεσογείου θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων» είπε η ΥΠΕΚΑ.

Όπως δήλωσε τέλος «δεν θα θέλαμε να δούμε έναν πιο ισχυρό ρόλο στην πυρηνική ενέργεια. Η ΕΕ οφείλει να συγκεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που υπάρχει συμφωνία. Η πυρηνική ενέργεια είναι εθνικό θέμα και διχάζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Βασικά μας εργαλεία θα πρέπει να παραμείνουν οι δεσμευτικοί στόχοι για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων και αύξησης του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.