ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κλωτσάει" και πάλι η Γερμανία για Ελλάδα και ευρωομόλογο

20:13 - 08 Δεκ 2010 | Οικονομία
"Κλωτσάει" και πάλι η Γερμανία για Ελλάδα και ευρωομόλογο
Ξεκίνησε και πάλι η Γερμανία να ρίχνει "λάδι στη φωτιά" σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, καθώς μόλις μία μέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στος Καν για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αντέδρασε με επιφυλακτικότητα διά του εκπροσώπου της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφαν Ζάιμπερτ ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Στρος Καν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα επιμήκυνσης της προθεσμίας αποπληρωμής, σημείωσε ότι «αυτή είναι η αισιοδοξία του κ. Στρος Καν», προσθέτοντας ότι «επ΄ αυτού μένει ακόμη να γίνει συζήτηση». Όπως ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ, «ενδεχομένως θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και το Συμβούλιο κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες».
Από τη μεριά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel επιμένει στην αντίθεσή της προς την έκδοση ευρωομολόγων , ισχυριζόμενη ότι θα ήταν αντιπαραγωγικά και θα έστελναν λάθος  μήνυμα σε αγορές και κυβερνήσεις.
«Τα ευρωομόλογα θα δημιουργούσαν λάθος κίνητρα για τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης  και η σχετική συζήτηση δεν βοηθάει να λυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη», δήλωσε η Merkel σε  κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt.
Καλούμενη να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Jean-Claude Juncker, που  τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι "σκέφτεται κάπως απλοϊκά" σε  αυτό το ζήτημα, η Merkel δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να "συγκεντρωθούν με ηρεμία" για να  βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Η Γερμανία τάσσεται κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, καθώς ανησυχεί ότι θα αυξήσουν το κόστος  δανεισμού της. Υπέρ της λύσης των ευρωομολόγων έχει ταχθεί, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας  πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι η Γερμανία πιστεύει ότι υπάρχουν  νομικά και οικονομικά εμπόδια στην έκδοση κοινών κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, και θα  απαιτούσε επιπλέον αλλαγές στην υφιστάμενη συνθήκη της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert είπε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να  μεταβάλλει την άποψή της σε αυτό το θέμα στις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, επανέλαβε την  αφοσίωση του Βερολίνου στο ενιαίο νόμισμα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.