ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με δύο φωνές η Ευρώπη και στη μέση ... η Ελλάδα

01:07 - 15 Δεκ 2010 | Οικονομία
Με δύο φωνές η Ευρώπη και στη μέση ... η Ελλάδα
Διγλωσσία, αναποφασιστικότητα και νευρικότητα είναι τα τρία κύρια χαρακτηριστικά που έχει επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ώρα που η κρίση της “χτύπαγε” την πόρτα στις αρχές του έτους. Περίπου 11 μήνες μετά την “ανάδειξη” του ελληνικού προβλήματος, και περίπου επτά μήνες μετά το “μεγάλο” βήμα της έγκρισης του μηχανισμού στήριξης μίας χώρας μέλους που βρέθηκε στο “χείλος” της χρεοκοπίας η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη και δεν έχει καταφέρει ακόμα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Αύριο, Πέμπτη, ίσως θα ξεκινήσει μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής της τελευταίας πενταετίας, καθώς θα πρέπει να τεθούν επιτέλους οι βάσεις και ορισμένες λεπτομέρειες για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των αδύναμων χωρών μελών. Οι επενδυτές, μάλιστα, σύμφωνα και με τη στάση τους από την αρχή της εβδομάδας, θα κρίνουν την προθυμία ή όχι της Γερμανίας και των εταίρων της να στηρίξουν το ευρώ.

Οι "27" θα δώσουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής το πράσινο φως για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης από το 2013 αλλά και σε μια περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να περιλαμβάνει τα απαραίτητα εργαλεία για να επιλύονται τα προβλήματα που ανακύπτουν σε περίπτωση μη δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία είναι αποφασισμένη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να δώσουν εντολή στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι να παρουσιάσει εντός των προσεχών μηνών, προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ. Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, η Γερμανία απαιτεί την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή σκληρών κυρώσεων προς τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη μέλη, όπως για παράδειγμα η ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας-μέλους του ευρώ.

Την ίδια ώρα που τα πράγματα προχωρούν προς την Σύνοδο, Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν την προοπτική του ευρωομολόγου ή την αύξηση του προσωρινού Μηχανισμού, την ώρα μάλιστα, που διαρκείς διαρροές από τη Φρανκφούρτη, και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφήνουν να εννοηθεί ότι το νομισματικό όργανο της ΕΕ “δυσκολεύεται” να βρει κεφάλαια για να στηρίξει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Μάλιστα, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έχει προκύψει σημαντική διαφωνία επί του ύψους των πόρων που θα διαθέτει ο μηχανισμός, αλλά και από το πού θα γίνει η χρηματοδότησή του. Στην πρόταση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την έκδοση ενός κοινού ευρωομολόγου υπέρ της τάσσονται Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, ενώ οι αντιδράσεις από τη Γερμανία γίνονται ολοένα πιο έντονες, με τη σύμφωνη γνώμη Γαλλίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας.

Τέλος, το μείζον θέμα που απασχολεί τις αγορές και θα συζητηθεί στη Σύνοδο είναι οι λεπτομέρειες που θα καθορίζουν την ανάληψη μέρος του κόστους χρεοκοπίας μίας χώρας από ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν υπερβολικά ελλείμματα να «μετακυλήσουν» τις ζημιές στους ιδιώτες δανειστές τους- στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων- ως προϋπόθεση για να δοθεί στις συγκεκριμένες χώρες πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.

Επιπλέον, αν μία κυβέρνηση αντιμετωπίσει προβλήματα υψηλού χρέους και ελλείμματος, θα απαιτεί από αυτήν να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των άλλων χρεών της, αλλά να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του ευρωπαϊκού «δανείου διάσωσης».

Συντονισμένες αποφάσεις και συγκεκριμένο σχέδιο έναντι της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, θα δείξουν στους επενδυτές πως οι Ευρωπαίοι θέλουν το ευρώ και ως εκ τούτου θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα και άλλες αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες, με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Ωστόσο, νέες διαφωνίες θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη...

 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 01:05 - 15 Δεκ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.