ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΕΕ: Έτος νέων θυσιών το 2011...

13:24 - 30 Δεκ 2010 | Οικονομία
Την εκτίμηση ότι το 2011 θα είναι ακόμη μια χρονιά υπερβολικών απαιτήσεων και νέων θυσιών εκφράζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας.

Σε μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης για τη νέα χρονιά αναφέρει πως η συγκυρία είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι και το 2011 θα είναι ακόμη μια χρονιά υπερβολικών απαιτήσεων

«Η χρόνια που έφυγε αφήνει μόνο βαθιά ανησυχία και βαριά τη σκιά της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το 2010 ήταν ένα έτος πρωτόγνωρων ανατροπών σε όλα τα πεδία: στο πολιτικό, στο κοινωνικό και κυρίως στο οικονομικό. Εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «χρονιά παρακμής» και αφετηρία μιας δομικής κρίσης για την ελληνική οικονομία και για το ελληνικό εμπόριο. Ίσως η κατάρρευση είναι η μόνη λέξη με την οποία μπορεί κάποιος να αποδώσει αυτό που υπέστη η κατανάλωση και η εμπορική κίνηση, την ίδια στιγμή που 43.000 «λουκέτα» απαξίωσαν την επόμενη μέρα 50.000 εργοδοτών και 170.000 χιλιάδων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές που έρχονται την νέα χρονιά θα είναι πολλές, τόσο στην φορολογία όσο και στην λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, αφού στα πλαίσια του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων αναμένονται άρσεις των περιορισμών και καταργήσεις κανόνων της αγοράς με «οριζόντιες διατάξεις», που ίσως κρύβουν κινδύνους άνισου ανταγωνισμού από τα «πολυεθνικά μεγαθήρια». Θα πρέπει από το καθεστώς ανοίγουν μέτωπα και κλείνουν μαγαζιά να περάσουμε επιτέλους στη λύση κλείνουν μέτωπα και ανοίγουν μαγαζιά», δήλωσε.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα, το ελληνικό εμπόριο πρέπει το 2011 να κινηθεί με καθαρές μειώσεις τιμών που θα ισχύσουν όλο τον χρόνο και για να το επιτύχει πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην μείωση του κόστους αγοράς, στην μείωση των δαπανών και στην άντληση ρευστότητας. Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσει τα κατά πολύ χαμηλότερα ενοίκια διαθέσιμων καταστημάτων στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των πόλεων και να εξετάσει ακόμη την δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής στέγης.

«Το 2011 είναι η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον μας, αφού ουσιαστικά για την αγορά θα είναι το πέρασμα από την θεωρία στην πράξη, από την χρεοκοπία στην σωτηρία και ελπίζουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη. Πρωταγωνιστές της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα θα είναι και πάλι το εμπόριο, η ναυτιλία μας και ο τουρισμός, με τη προϋπόθεση ότι αυτή την φορά το κόστος της αστοχίας των αποφάσεων της Κυβέρνησης δεν θα είναι δραματικό.Ας ελπίσουμε το 2011 να είναι η χρονιά διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.