ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

10:30 - 21 Ιουν 2006 | Οικονομία
Σε 2.178 εκατ. ευρώ ανήλθε τον Απρίλιο του 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εμφανίζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005.

 

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στη διαμόρφωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των πλοίων σε 427 εκατ. ευρώ (έναντι μικρού πλεονάσματος 6 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2005) και δευτερευόντως στη διεύρυνση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου εισοδημάτων (κατά 143 εκατ. ευρώ) και του ισοζυγίου καυσίμων (κατά 103 εκατ. ευρώ) και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 83 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε ιδιαίτερα αξιόλογη αύξηση (κατά 366 εκατ. ευρώ) και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκε κατά 82 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις παραπάνω μεταβολές.

Σημειώνεται ότι η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν μικρή άνοδο κατά 25 εκατ. ευρώ (οι ακαθάριστες εισπράξεις, δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους, αυξήθηκαν κατά 55 εκατ. ευρώ ή 14,9%) και οι καθαρές πληρωμές για "λοιπές" υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πληρωμών για τόκους επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται από μη κατοίκους. Τέλος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αντανακλά την αύξηση των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ κατά 385 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από μεταβιβάσεις στους λοιπούς τομείς της οικονομίας περιορίστηκαν κατά 19 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις (πληρωμές) της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 3.725 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2005 και διαμορφώθηκε σε 10.178 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (τόσο των καυσίμων και των πλοίων όσο και των λοιπών αγαθών). Στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλαν επίσης, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μικρή άνοδο.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των πλοίων) κατά 2.847 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά το ήμισυ περίπου στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 1.287 εκατ. ευρώ), ενώ κατά 863 εκατ. ευρώ συνέβαλε η αύξηση του ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων και κατά 697 εκατ. ευρώ η διεύρυνση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Επισημαίνεται πάντως ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο (κατά 513 εκατ. ευρώ ή 16,9%) η οποία όμως υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των αντίστοιχων δαπανών για εισαγωγές (κατά 1.409 εκατ. ευρώ ή 14,3%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 394 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες (επειδή οι ακαθάριστες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι ακαθάριστες πληρωμές για μεταφορικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 290 εκατ. ευρώ) και στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες. Τέλος, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν μικ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.