ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χαρτοφυλάκιο του 2011

09:21 - 31 Δεκ 2010 | Οικονομία
Το χαρτοφυλάκιο του 2011
Υπό πίεση οι τράπεζες και το 2011 και στροφή στις υπηρεσίες, στις επιχειρήσεις του Δημοσίου που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση, αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα προτείνουν στις εκθέσεις τους οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Oι μετοχές των 3Ε, ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου και Μέτκα περιλαμβάνονται στην "ατζέντα" της Εθνικής Sec με τις καλύτερες επιλογές για το χαρτοφυλάκιο του 2011, όπως αναφέρει η ίδια στο «Greek Investment Book 2011», ενώ ακολουθούν οι αντίστοιχες των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Alpha Bank και Folli Follie. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, με την καινούρια χρονιά οι κλάδοι της ενέργειας, των δυιλιστηρίων και της βιομηχανίας θα παρουσιάσουν ισχυρές αποδόσεις, ενώ ευάλωτο στις πιέσεις εξακολουθεί να "βλέπει" τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τo πολύ απαισιόδοξο σενάριο για τις βραχυμεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας έχει ήδη συμπεριληφθεί στις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, τονίζει η Εθνική, ΑΧΕ, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα ευνοηθεί από την αυξημένη διεθνή ζήτηση και την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών της ΝΑ Ευρώπης. Στον αντίποδα υπογραμμίζει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υψηλό ρίσκο εκτέλεσης, ενώ η βαθιά ύφεση θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λαϊκή υποστήριξη στα μέτρα.

Σχετικά με τις τράπεζες, η Eθνική Sec υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω κλάδος θα παραμείνει ευάλωτος στις μακροικονομικές εξελίξεις που θα συμβούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη υποστηρίζει η Εθνική Sec., επισημαίνοντας πως ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας για τον κλάδο είναι η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ως τις πιο αμυντικές μετοχές ξεχωρίζει τις Τραπεζα Κυπρου και Alpha Bank, ενώ επαναλαμβάνει τη σύσταση underweight για την ΑΤΕ.

Το τελευταίο report με προβλέψεις για την αγορά από την Alpha Finance είχε κυκλοφορήσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για αμυντική στρατηγική επισημαίνοντας ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 43% το 2010, με την Ελλάδα να διαπραγματεύεται με premium 45% έναντι της Ευρώπης, σε όρους P/E.

Η χρηματιστηριακή, ωστόσο, αναμένει ότι η απόσταση αυτή θα μειωθεί το 2011 κυρίως λόγω των εκτιμώμενων χαμηλότερων προβλέψεων εκ μέρους των τραπεζών. Οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance είναι οι Motor Oil, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ. Η Alpha Finance δεν προτιμά τις «κυκλικές» μετοχές (όπως αυτές του λιανικού εμπορίου ή του κλάδου της υγείας), σε αντίθεση με τους βαρέως υποτιμημένους τίτλους όπως ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή ή με τίτλους εταιριών που έχουν πηγές ανάπτυξης εκτός των ελληνικών συνόρων.

Εκτός της λίστας των top picks της έθεσε η Eurobank την ΕΥΑΘ και την Alpha Bank, προσθέτοντας στη θέση τους την Εθνική Τράπεζα και την ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρει σε report του Νοεμβρίου η χρηματιστηριακή, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί τον πρωταθλητή σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας και στα προ προβλέψεων κέρδη, ενώ η ΕΥΔΑΠ συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες ιδιωτικοποίησης.

Έτσι, πλέον, το νέο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας με τις κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Εθνικής Τράπεζας και ΕΥΔΑΠ.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:20 - 03 Ιαν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.