ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SOS εκπέμπει το λιανεμπόριο! Λουκέτα, φέσια, κεσάτια...

09:42 - 31 Δεκ 2010 | Οικονομία
Πέρα για πέρα αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που εμφανίζει ο εγχώριος κλάδος του λιανεμπορίου μεσούσης της εορταστικής περιόδου, με τους καταναλωτές να δηλώνουν... απόντες και τους παράγοντες της αγοράς να βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση, με μόνη σκέψη την απειλή του “λουκέτου”.

Οι ελπίδες των εμπόρων για την εορταστική περίοδο δεν επαληθεύτηκαν. Οι ισχνοί τζίροι των τελευταίων ημερών μοιάζουν με τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής, αφού μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του, στις πληρωμές προς τους προμηθευτές, στην εξόφληση ενοικίων και λογαριασμών, καθώς και την έγκαιρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων.

Την περίοδο των Χριστουγέννων η μείωση του τζίρου άγγιξε το 40%, ενώ σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται κινείται και κατά τις μέρες της Πρωτοχρονιάς, παρά τις μεγάλες προσφορές – έως και 50% - που πραγματοποιούν τα καταστήματα. Οι καταναλωτές δεν μοιάζουν να συγκινούνται από το εορταστικό κλίμα, δεδομένης της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και μεταθέτουν για την περίοδο των εκπτώσεων τις αγορές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η μεγαλύτερη πτώση του τζίρου εμφανίζεται στον τομέα της ένδυσης-υπόδησης (40%), μείωση 15% καταγράφουν τα είδη δώρων, τα τρόφιμα παρουσιάζουν πτώση 10%, τα ποτά 25% και τα ηλεκτρονικά 20%. Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, ο τζίρος της λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων, κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο, μειώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ από 16,4 δισ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο, ενώ ο τζίρος χωρίς τις δαπάνες για τρόφιμα, έχει υποχωρήσει πάνω από 8 δισ. ευρώ από 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, μείωση 25% σημείωσε ο όγκος πωλήσεων στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ πτώση πάνω από 30% παρουσιάζει από την αρχή της χρονιάς.

Μεγάλη μείωση του τζίρου παρατηρείται ακόμα και σε περιοχές μέσου και υψηλού εισοδήματος, καθώς και σε κεντρικές και μεγάλες αγορές.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τη Γλυφάδα. Πτώση κατά 35% παρουσιάζει ο τζίρος στο Περιστέρι, ενώ στη Νέα Ιωνία και τον Πειραιά κινείται πτωτικά κατά 25%. Στο κέντρο, ο τζίρος εμφανίζει μείωση 20%-25%. Προβληματισμό για τους εμπόρους προκαλούν τα στοιχεία και για την περιφέρεια. Στη Θεσσαλονίκη, ο τζίρος μειώθηκε 25%, στην Πάτρα, η μείωση του τζίρου κυμαίνεται από 25%-30%, ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στη Λάρισα και πτώση 30% εμφανίζει ο τζίρος στην Κρήτη, την Κοζάνη, τη Βέροια και το Κιλκίς.

Τελευταία ελπίδα για τον εμπορικό κόσμο αποτελεί η εκπτωτική περίοδος, χωρίς, όμως, να περιμένουν θεαματική αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεών τους. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, το 2011 προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολο για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης κάνει λόγο για μια χρονιά υπερβολικών απαιτήσεων και νέων θυσιών, για μια συγκυρία τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

«Η χρόνια που έφυγε αφήνει μόνο βαθιά ανησυχία και βαριά τη σκιά της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το 2010 ήταν ένα έτος πρωτόγνωρων ανατροπών σε όλα τα πεδία: στο πολιτικό, στο κοινωνικό και κυρίως στο οικονομικό. Εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «χρονιά παρακμής» και αφετηρία μιας δομικής κρίσης για την ελληνική οικονομία και για το ελληνικό εμπόριο. Ίσως η κατάρρευση είναι η μόνη λέξη με την οποία μπορεί κάποιος να αποδώσει αυτό που υπέστη η κατανάλωση και η εμπορική κίνηση, την ίδια στιγμή που 43.000 «λουκέτα» απαξίωσαν την επόμενη μέρα 50.000 εργοδοτών και 170.000 χιλιάδων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα», τoνίζει ο κ. Κορκίδης.

«Το 2011 είναι η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον μας, αφού ουσιαστικά για την αγορά θα είναι το πέρασμα από την θεωρία στην πράξη, από την χρεοκοπία στην σωτηρία και ελπίζουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη. Ας ελπίσουμε το 2011 να είναι η χρονιά διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ», υπογραμμίζει.

''Για το 2011 αναμένεται να συνεχιστεί η απώλεια επιχειρηματικού δυναμικού. Ήδη οι διακοπές επιχειρήσεων στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο έχουν αυξηθεί κατά 50% μεταξύ των ετών 2009 - 2010'' δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Π. Ραβάνης σε δήλωσή του για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το 2011.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.