ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξόρμηση της εφορίας για αύξηση των εσόδων

23:30 - 21 Ιουν 2006 | Οικονομία
Ειδικά συνεργεία προληπτικού ελέγχου που θα εξορμούν ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να ελέγχει τους ελεγκτές, αλλά και πακέτο ελέγχων σε 5000 επιχειρήσεις που εμφανίζονται να μην έχουν πληρώσει τον Φ.Π.Α κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στο οποίο κατέληξαν την Τετάρτη αργά το βράδι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας.

Στόχος της σύσκεψης να τονωθούν τα δημόσια έσοδα τα οποία ναι μεν κινούνται πάνω από τους ετήσιους στόχους του προϋπολογισμού, από την άλλη όμως παρουσιάζουν αισθητό ρυθμό κάμψης κατά το τελευταίο τρίμηνο.  

Αναλυτικά, στη σύσκεψη εξετάσθηκαν:

1.Η συγκρότηση Ειδικών Συνεργείων Προληπτικού Ελέγχου στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας και Ηρακλείου με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά (έκδοση φορολογικών στοιχείων, τήρηση διατάξεων του ΚΒΣ, απόδοση ΦΠΑ, κλπ) τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα. Στους πέντε νομούς καθορίζονται 20 έδρες ειδικών συνεργείων, με 84 επιμέρους συνεργεία 252 ατόμων συνολικά. Για παράδειγμα, στο Νομό Αττικής καθορίζονται 14 έδρες, με 61 επιμέρους συνεργεία των 3 ατόμων έκαστο (σύνολο 183 άτομα). Κάθε εβδομάδα θα γίνεται ανασύνθεση των επιμέρους συνεργείων.

2.Η σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης των Ελεγκτών. Σκοπός της είναι η αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια των υπηρετούντων ελεγκτών στα ΔΕΚ και ΠΕΚ. Η Επιτροπή θα συγκεντρώνει για κάθε ελεγχόμενο: α) τον αριθμό των ελεγχθεισών υποθέσεων της προηγούμενης τριετίας, β) τον αριθμό ελεγχθεισών διαχειρίσεων, γ) τον τρόπο περαίωσης των ελεγχθεισών υποθέσεων, δ) τους συνολικά και κατά χρήση καταλογισθέντες φόρους και ε) τα στοιχεία από το προσωπικό μητρώο του αξιολογούμενου ελεγκτή.

3.Η διαδικασία ελέγχου 5.000 επιχειρήσεων που δεν απέδωσαν ΦΠΑ. Επισημαίνεται, ότι κατόπιν ενεργειών της Δ/νσης Φορολογικών Ελέγχων και της Γ.Γ.Π.Σ. εντοπίσθηκαν σε πρώτη φάση 5.000 μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπέβαλαν προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ για το α΄ τρίμηνο του 2006. Ήδη  οι καταστάσεις έχουν κοινοποιηθεί στα αρμόδια ελεγκτικά κέντρα και δόθηκαν οδηγίες για τον έλεγχο τους.

4.Η αναλυτική πορεία των εσόδων ανά Δ.Ο.Υ. στο α΄ πεντάμηνο του έτους, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί και εντοπίσθηκαν οι Εφορίες που αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους αυτούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Νικ. Ανδριανόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Ηλ. Αργυρός, ο Γεν. Δ/ντής Φορολογικών Ελέγχων κ. Σπ. Κώτσιος, ο Γεν. Δ/ντής Φορολογίας Εισοδήματος κ. Σπ. Βούλγαρης, ο Γεν. Δ/ντής Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων κ. Ι. Πασάλης, ο Γεν. Δ/ντής Τελωνείων και ΕΦΚ κ. Ηλ. Ρουσσάκης, ο Γεν. Δ/ντής Διοικητικής Υποστήριξης κ. Νικ. Κάββουρας, ο Δ/ντής Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Χατζάκης και ο σύμβουλος του Υπουργού καθηγητής κ. Νικ. Τάτσος.       

Επισημαίνεται, ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2006 το  σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 9,1%, έναντι ετήσιου στόχου 6,5%, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 12,7%, έναντι ετήσιου στόχου 9,2%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.