ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράπανος: Τα προβλήματα των τραπεζών προέρχονται από την αναξιοπιστία της οικονομίας

21:49 - 12 Ιαν 2011 | Οικονομία
Ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομίας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου "Τα θεμελιώδη αίτια της κατάρρευσης των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών-Η εμπειρία 2007-2009" των κ.κ. Δημήτρη Σπαρτιώτη και Γιάννη Στουρνάρα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg.
Ο κ. Ράπανος τόνισε ότι τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες οφείλονται αποκλειστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις επιπτώσεις που δημιούργησαν. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας είχε ως συνέπεια να αποκλειστούν οι τράπεζες από την διατραπεζική αγορά, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες ακολούθησαν.

Μιλώντας για τα ζητήματα που απασχολούν το τραπεζικό μας σύστημα, ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε και στην μείωση των καταθέσεων-την οποία χαρακτήρισε σημαντική. Οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι ανοικτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει υλικό, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Ράπανος.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Εθνικής ανέφερε ότι η μόνος δρόμος για την αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων των τραπεζών μας, είναι η επανάκτηση της αξιoπιστίας της ελληνικής οικονομίας που θα ανοίξει την διατραπεζική αγορά για τις τράπεζες και θα μειώσει την εξάρτηση τους από την ρευστότητα που σήμερα τους παρέχει η ΕΚΤ,

Ο κ. Ράπανος, αναφερόμενος στους διεθνούς οίκους αξιολόγησης, είπε ότι όχι μόνον δεν βοήθησαν να αποφευχθεί η κρίση, αλλά σήμερα επανέρχονται ως τιμητές σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο κ.Ράπανος επισήμανε ότι εκτός από τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την ομαλοποίηση της προβλημάτων διεθνώς, απαιτείται πολιτική βούληση και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.