ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Aνοησίες τα περί αναδιάρθρωσης" - Κι όμως, το γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα υπάρχει και θα εφαρμοστεί, λένε Goldman Sachs, FT

09:29 - 20 Ιαν 2011 | Οικονομία
(upd 4) Χθες τα μέσα μετέδιδαν πως το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξαγοράσει το χρέος της μέσω του ταμείου Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - EFSF, ότι σχεδιάζει δηλαδή να αλλάξει τον μηχανισμό του EFSF, έτσι ώστε να μπορέσει να δανείζει χρήματα με χαμηλό επιτόκιο στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες, οι οποίες θα μπορούν στη συνεχεια να τα χρησιμοποιουν για να αγοράζουν πίσω το χρέος τους. Μία τέτοια διαδικασία σημαίνει φυσικά πως το συνολικό χρέος της συγκεκριμένης χώρας θα μειωθεί. Kαι… φυσικά, μετά από το δημοσίευμα, ακολούθησαν διαψεύσεις από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Dirk Schumacher, η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια, αν και η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως «αυτή τη στιγμή» το σκέφτεται η γερμανική κυβέρνηση. Αυτό όμως που αποκαλύπτει σίγυρα το δημοσίευμα είναι πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ξεκάθαρα σκέφτονται και συζητούν όλα τα πιθανά μοντέλα που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή της λειτουργίας και του ρόλου του EFSF.

Oπως τονίζεται, το ταμείο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο δομημένο προϊόν ένα CDO, το οποίο μπορεί να δέχεται αξιολόγηση ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης, προφυλαγμένο φυσικά από μία τύπου-AIG καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Schumacher, η πιθανότητα το EFSF να ξεκινήσει να αγοράζει χρέος στη δευτερογενή αγορά, είναι πράγματι στην ατζέντα. Υπάρχουν βέβαια ακόμη πολλά θέματα να ξεκαθαριστούν όμως ο ίδιος εκτιμά ότι θα συμπεριληφθεί αυτή η διαδικασία του νέου ρόλου του EFSF, όταν το όλο πακέτο αποκαλυφθεί, πιθανότατα τον Μάρτιο.

Εάν εφαρμοστεί αυτό, θα μειώσει την ανάγκη στήριξης που παρέχει σήμερα η ΕΚΤ, και θα οδηγήσει στην μείωση των spreads, όπως προσθέτει ο οικονομολόγος.

Τέλος, σε ότι αφορά το τί θα κάνουν η ΕΚΤ και το EFSF με τα κρατική ομόλογα της περιφέρεια που θα έχουν μαζέψει στα βιβλία τους, η Goldman Sachs εκτιμά πως κάποια στιγμή θα τα πουλήσουν πίσω στις χώρες απο τις οποίες τα αγόρασαν, με κόστος φυσικά, κι έτσι θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα για παράδειγμα, να μειώσει όσο χρειάζεται το συνολικό της χρέος.

Financial Times Deutschland: Η Ευρωζώνη εξετάζει μερική διαγραφή χρέους για Ελλάδα και Ιρλανδία

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία να διαγράψουν μέρος του χρέους τους μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), επισημαίνει ένα ακόμη δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται να συζήτησαν την ιδέα στην τακτική συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Το σχέδιο προβλέπει την αγορά ομολόγων από το EFSF ή την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε αυτά τα κράτη που θα χρησιμοποιούνται για την επαναγορά του χρέους και τη μείωση των υποχρεώσεων τους.


Regling (EFSF): Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) Κ. Regling.

«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο», τονίζει χαρακτηριστικά. «Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου, ο ίδιος επισήμανε ότι «προς το παρόν» δεν χρειάζεται ενίσχυση.

 

Κομισιόν: Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει η Κομισιόν, από την πλευρά της. "Αυτά είναι ανοησίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Amadeu Altafaj σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε την όποια προετοιμασία για αναδιάρθρωση. "Συμμερίζομαι με σθένος την γερμανική διάψευση", πρόσθεσε ο Altafaj.

Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τις ανάγκες της μετά το 2013, όταν θα λήξει το πακέτο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, επισήμανε επίσης ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν πιστεύει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αναχρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της μετά το 2013 χωρίς επιπλέον βοήθεια, ο Altafaj δήλωσε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένη για αυτό.

"Το πρόγραμμα που έχει διαπραγματευθεί η ΕΕ και το ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές και ευελπίστως η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν δρομολογηθεί καθιστούν κάτι τέτοιο πραγματικά πιθανό", πρόσθεσε. "Άρα, ναι, είμαστε πεπεισμένοι, η σύντομη απάντηση είναι ναι", είπε.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:04 - 20 Ιαν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.