ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Rehn: Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό

13:13 - 20 Ιαν 2011 | Οικονομία
Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό γιατί οι αγορές αμφισβητούν την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει κάποιες καταστάσεις, ωστόσο, η αύξηση των πόρων του δεν αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ, Olli Rehh, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

"Σε αυτό το σημείο, οι αγορές αμφισβητούν ξεκάθαρα την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση (ανάγκη για περισσότερη βοήθεια)", τόνισε ο Επίτροπος, σε συνέντευξή του στη φινλανδική κρατική τηλεόραση. "Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του EFSF".

Ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - EFSF) δικαιούται να αντλήσει με την εγγύηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης έως 440 δις ευρώ από τις αγορές. Το ποσό που μπορεί όμως στην πραγματικότητα να διαθέσει σε κράτη με προβλήματα χρέους είναι πολύ μικρότερο, καθώς το ταμείο θέλει να διαθέτει την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ".

Ο Rehn διέψευσε τις φήμες ότι η ΕΕ θα πιέσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του πολύ υψηλού χρέους τους.

"Δεν ακούγεται σωστό σε αυτό το σημείο. Θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με συνέπειες για το δημόσιο χρέος και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα κι άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης", είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.