ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΒΑΠ: Μοχλός ανάπτυξης των εξαγωγών η οικονομική διπλωματία

15:03 - 20 Ιαν 2011 | Οικονομία
Η πολιτική ενθάρρυνσης των εξαγωγών την δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, επιβάλλεται να ενισχυθεί και με περισσότερες προσπάθειες τόνωσης της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς κ. Δ. Μαθιός σε εγκύκλιο προς τα μέλη του, με την οποία εκφράζει και την ικανοποίησή του για την κατανόηση της ανάγκης αυτής, από την αρμόδια ηγεσία του υπουργείου. Στην εγκύκλιο διατυπώνονται 13 προτάσεις του ΣΒΑΠ για την παραπέρα αποτελεσματικότητα της οικονομικής διπλωματίας, όπως αναπτύχθηκαν σε υπόμνημά προς τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη.

Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

Να λυθεί με απλά και πρακτικά μέτρα το γνωστό και παλαιό πρόβλημα των επισκέψεων στην χώρα μας παραγόντων της οικονομίας, χωρών όπου απαιτείται έγκριση από τα προξενεία μας. Είστε γνώστες του προβλήματος και προφανώς έχετε σχεδιάσει λύσεις. Απλώς σας επισημαίνουμε ότι για να παρακαμφτεί η σημερινή γραφειοκρατική κατάσταση που κρατάει τους επισκέπτες μας σε «ομηρία» αναμονής της έγκρισης των Προξενείων για εβδομάδες, έχει «εφευρεθεί» η λύση να μας επισκέπτονται ή μέσω Ευρωπαϊκής χώρας της Ιταλίας ή άλλης. Η κατάσταση αυτή δεν μας κολακεύει. Πιστεύω ότι η συμμετοχή των Οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων στις λύσεις όπως η έγκριση από τον οικείο Σύνδεσμο της επίσκεψης του συγκεκριμένου ξένου παράγοντα θα δώσει πρακτική λύση στο όλο θέμα.

Θα θεωρήσουμε πρακτικού αποτελέσματος μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για συχνότερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία με τις παραγωγικές τάξεις μέσα από ένα κοινό συντονιστικό όργανο μόνιμης λειτουργίας για την μεταφορά θέσεων και απόψεων που προκύπτουν μέσα από όλες τις δραστηριότητες μας.

Ανάληψη πρωτοβουλιών από το υπουργείο Εξωτερικών για «συνηγορία» υπέρ των επιχειρήσεων όταν δέχονται τις επιπτώσεις πολιτικών μεταρρυθμίσεων όπως π.χ. οι αντιδράσεις από την προσπάθεια των ορθών στόχων αποκρατικοποίησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των λιμανιών ανέτρεψαν και την εξαγωγική δράση και γενικότερα την ελληνική εκστρατεία για την οικονομική διπλωματία.

Την εκπαιδευτική αναβάθμιση των εμπορικών στελεχών για μεγάλες νέες αγορές ενδιαφέροντος για τα ελληνικά προϊόντα όπως η Κίνα και η Ινδία.

Την εγκατάσταση νέων αλλά κυρίως μονίμων εκθεσιακών χώρων, σε συνεργασία και με συναρμόδιους φορείς για τη μόνιμη προβολή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και την υποστήριξη Ελλήνων επιχειρηματιών για την πραγματοποίηση συναντήσεων με τους επιτόπιους συνεργάτες και υποψηφίους πελάτες τους.

Την οργάνωση ημερίδων με τη συμμετοχή των Οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων με θέματα όλα αυτά που προκύπτουν από την διεθνή ανταγωνισμό και τις γενικές ή και περιορισμένες οικονομικές κρίσεις.

Κοινή προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών και των εκπροσώπων Συνδέσμων των βιομηχανιών και των εξαγωγέων, στο σχεδιασμό προγραμμάτων επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με χώρες που εντάσσονται στις εθνικές μας επιδιώξεις.

Επανεξέταση του όλου θέματος της εκπαίδευσης στελεχών για το χώρο της οικονομικής διπλωματίας, με μόνιμους μηχανισμούς και αποτελεσματικότερη «παραγωγή» εξειδικευμένων στελεχών.

Πολλά από τα ελληνικά προϊόντα αντιμετωπίζουν δυσκολίες εισαγωγής τους σε πολλές από τις αναπτυσσόμενες αγορές, λόγω όρων και προϋποθέσεων. Να καταβληθεί κοινή προσπάθεια άρσης όλων αυτών των εμποδίων.

Να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η προβολή της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών προϊόντων σε Τρίτες χώρες.

Αποκατάσταση της ανισότητας που προκαλείται στις εξαγωγές σε περιπτώσεις που οι εξαγωγείς έχουν πέσει σε νομικά παραπτώματα. Θεωρούμε απαράδεκτο να παρεμβάλλονται διαδικαστικά εμπόδια στις εξαγωγές προς Τρίτες χώρες όταν δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για εξαγωγές προς τη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύξηση των κονδυλίων προς τον ΟΠΕ για αντίστοιχη διεύρυνση των επιδοτήσεων ΟΠΕ για την συμμετοχή στις εκθέσεις εξωτερικού. Παράλληλα θα πρέπει για να επανεξετασθούν οι διαδικασίες ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την συμμετοχή σε εκθέσεις μέσω ΟΠΕ ώστε το σύστημα να γίνει περισσότερο ελκυστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό.

Επανεξέταση του θεσμού ασφάλισης των πιστώσεων των εξαγωγών μέσω ΟΑΕΠ με τρόπο που ο θεσμός να είναι περισσότερο ουσιαστικός με περισσότερα κονδύλια που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.