ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: "Τελικά υπάρχουν σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"!

20:33 - 24 Ιαν 2011 | Οικονομία
Γερμανία: "Τελικά υπάρχουν σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"!
(upd) Μετά από... άπειρες διαψεύσεις, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο αναμένεται να αναπτερώσει τη ψυχολογία των αγορών. Εκείνο που απομένει είναι το σχέδιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε νωρίτερα, ότι τον Μάρτιο το πλήρες σχέδιο θα είναι έτοιμο. «Φαίνεται πως είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, καθώς τις διαβάζουμε και κυκλοφορούν στην Ευρώπη» είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων αλλά υπάρχει ανάγκη μιας συνολικής στρατηγικής». Και στη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής «η γερμανική κυβέρνηση θα συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.
Αύριο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ του Βραδεμβούργου. Σε αυτή την «από καιρό προγραμματισμένη συνάντηση», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Κατά τον εκπρόσωπο θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθούν και θέματα του ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έχει συγκρουστεί με την καγκελάριο Μέρκελ - στο πρόσφατο παρελθόν με αιχμή του δόρατος τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης του ευρώ.

Συνεχίζονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης- Τα αποκλείουν Παπακωνσταντίνου- Προβόπουλος

 

Ως εμπνευστής του σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ, φέρεται σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης, Κ. Regling. Σύμφωνα με το περιοδικό που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα, «το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ανάγεται σε πρόταση του Regling». Το περιοδικό υποστηρίζει πως το σχέδιο έχει πολλές προοπτικές να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ως μέρος ενός συνολικού πακέτου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να αποκλείουν την ιδέα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, ούτε όμως να βασίζονται υπερβολικά στα πλούσια κράτη. «Θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε ταμπού, αλλά δεν μπορούμε να ζορίσουμε σε υπερβολικό βαθμό τις ισχυρές χώρες», επισημαίνει.

Υπέρ τάσσεται και το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, με συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα.

Στο μεταξύ, σκληρούς όρους θέτει η Γερμανία προκείμενου να ενισχυθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με οικονομικά προβλήματα. Οι όροι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατάργηση της τιμαριθμοποίησης μισθών και συντάξεων, αλλά και τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να συμπεριληφθεί ότι το έλλειμμα των προϋπολογισμών δεν θα ξεπερνάει το 3%. Επίσης Γερμανία και Γαλλία θα ζητήσουν κατάργηση του χαμηλού φόρου στις επιχειρήσεις.

 

Αποκλείουν την αναδιάρθρωση Παπακωνσταντίνου- Προβόπουλος

 

Τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής του 2010 και για την επόμενη τριετία με κύριους άξονες τη μείωση των κρατικών δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προαναγγέλλει με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει αύξηση των συντελεστών των φόρων και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και θα επανέλθει στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το «ομόλογο της διασποράς», το οποίο θα απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς με απόδοση «μικρότερη από το σημερινό επιτόκιο της αγοράς».

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αντίθεση του στις πρόωρες εκλογές, ενώ αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του από τη ΝΔ στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του, στο "Έθνος της Κυριακής" δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι "ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο".

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια".

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Προβόπουλος υποστηρίζει ότι "οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο για τη χώρα μας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση" καθώς και ότι "οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις" στην αντιμετώπιση των οποίων "θα βοηθούσε πολύ η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και συγχωνεύσεων".

Τελευταία τροποποίηση στις 20:50 - 24 Ιαν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.