ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνολική επανεξέταση του ζητήματος των Ανεξαρτήτων Αρχών ζητά το ΕΒΕΑ

14:35 - 18 Φεβ 2011 | Οικονομία
Προβλήματα και ανεπάρκειες στον έλεγχο των Ανεξάρτητων Αρχών εντοπίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος. Ο κ. Μίχαλος μιλώντας σε ημερίδα των εργαζομένων στις ανεξάρτητες αρχές ζήτησε την αναθεώρηση του θεσμού και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

''Παρ' όλο που η νομιμότητα των ανεξάρτητων αρχών δεν μπορεί να επικυρωθεί από τη δημοκρατική ψήφο, οφείλει και μπορεί να εδραιωθεί μέσα από υψηλής ποιότητας ρύθμιση και συγκεκριμένους, σαφείς κανόνες ελέγχου'' είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Οι έννοιες της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας, σε καμία περίπτωση δεν αλληλοαποκλείονται, σημείωσε και πρόσθεσε: ''αντίθετα, με την προϋπόθεση του κατάλληλου πλαισίου, λειτουργούν ως αξίες που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοϋποστηρίζονται'''.

Εκτίμησή του είναι ότι, αξιοποιώντας και τη διεθνή εμπειρία, θα πρέπει σήμερα να στρέψουμε τις προσπάθειές μας στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου, εστιάζοντας:

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών

Σε δικαστικό επίπεδο όσον αφορά τη νομιμότητα των πράξεών τους

Σε δημόσιο επίπεδο, με τη μορφή της δημοσιοποίησης και του διαλόγου με φορείς και κοινωνία.

Τόνισε ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία, έχει αναδείξει μια σειρά από προβλήματα και ανεπάρκειες. Τόσο σε θέματα ανεξαρτησίας, όσο και σε θέματα αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας.

''Ίσως είναι καιρός λοιπόν για μια συνολική επανεξέταση του θεσμού. Με έμφαση στη δημιουργία ή την ενίσχυση των κανόνων και των ασφαλιστικών δικλείδων, που διέπουν τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Κανόνων που θα θωρακίζουν στην πράξη το ρόλο και την αποστολή τους'' κατέληξε ο πρόεδρος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.