ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Στόχος η στενότερη συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας

14:10 - 28 Ιουν 2006 | Οικονομία
Η στενότερη συνεργασία και η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στις οικονομίες των χωρών και στους πολίτες τους, μεταξύ των οποίων, η αύξηση της απασχόλησης και η επιτάχυνση της σύγκλισης των οικονομιών με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις Επενδύσεις και την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, οφείλουν να εφαρμόσουν μέσα στην επόμενη πενταετία πολιτικές που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την εσωτερική ζήτηση. Πολιτικές, που θα θέσουν τις βάσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν πόρους για την κοινωνική συνοχή. Τέτοιες πολιτικές, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι:

    1. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, μέσα από την υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων συμβατών με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.

    2. Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την εξωστρέφεια. Η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά πολλές επιχειρήσεις μας διαπιστώνουν ότι η είσοδός τους σε αυτήν είναι δύσκολη, είτε λόγω ενδογενών είτε λόγω εξωγενών περιορισμών. Η δημιουργία φορέων για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, όπως δείχνει και το πρόσφατο ελληνικό παράδειγμα με την αναδιοργάνωση του ΟΠΕ, μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, η δημιουργία μιας ταυτότητας για τα προϊόντα της κάθε χώρας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχημένη διείσδυση στις ξένες αγορές.

    3. Η δημιουργία υποδομών στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια για τη σταδιακή ολοκλήρωση των αγορών μας. Όσο οι γεωγραφικοί περιορισμοί θα εξαλείφονται, τόσο πιο μεγάλο βάθος θα αποκτούν οι αγορές μας. Βάθος που συντείνει στην επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής αποτελεσματικότητας και στην καλύτερη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    4. Η ενίσχυση της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και η ενθάρρυνση στρατηγικών συνεργασιών για την αποτελεσματική μεταφορά τεχνογνωσίας στον τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλη σημασία έχουν οι συνεργασίες μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων των τριών χωρών.

    5. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί ηαύξηση των κρατικών εσόδων και η ίση μεταχείριση των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και μια σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

    6. Η προώθηση επαρκών και έγκαιρων διασυνοριακών πληροφοριών για επενδυτικά σχέδια ή μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένων των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και για πιθανές πηγές χρηματοδότησής τους.

    7. Η προώθηση διαφανών κανονισμών δημοσίων προμηθειών.

    8. Η συνεργασία για τη μείωση των διασυνοριακών γραφειοκρατικών διαδικασιών, η προστασία της επιχειρηματικής δραστηριότητας από αστάθμητους κινδύνους και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της περιοχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.