ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πράσινο φως" από την Επιτροπή Οικονομικών στο νέο φορολογικό ν/σ

18:22 - 03 Μαρ 2011 | Οικονομία
Με παρατηρήσεις επί της συγκρότησης του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών αλλά και νέες επικρίσεις κατά της ρύθμισης για αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης αρκετοί βουλευτές επισήμαναν τη σημασία της συγκρότησης του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών, με τη Νέα Δημοκρατία ωστόσο, να διαφωνεί με την παραπομπή του πλαισίου λειτουργίας του Σώματος, σε μελλοντικό προεδρικό διάταγμα.

«Δύο πρόσωπα διορισμένα από τον πρωθυπουργό, χωρίς πλαίσιο λειτουργίας και χωρίς ιεραρχικό έλεγχο, θα ρυθμίζουν υποθέσεις δισεκατομμυρίων», ανέφερε ο κ. Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας πως η ΝΔ θα στηρίξει τη διάταξη, περιμένοντας ωστόσο τροποποίησή της μέχρι την Ολομέλεια.

«Τον πρόεδρο του σώματος των φορολογικών δικαστών, ας τον διορίζει η Διάσκεψη των Προέδρων, ή να εκφράζει γνώμη», πρότεινε ο κ. Κώστας Γείτονας.

Από την πλευρά του ο κ. Νάσος Αλευράς πρότεινε «όποιος δέχεται την προσφυγή στη διαιτησία, να απολαμβάνει τη δυνατότητα μείωσης των προστίμων και να προσμετράται η αποδοχή του αυτή, στα ελαφρυντικά του άρθρου 82 του ποινικού κώδικα για τη μετατροπή της ποινής του σε χρηματική».

Για «προσπάθεια της κυβέρνησης να δυσχεράνει την πρόσβαση στη διοικητική Δικαιοσύνη» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, προτείνοντας να εξεταστεί η διοχέτευση επίλυσης αυτών των διαφορών στη φορολογική διαιτησία.

Παράλληλα, διατυπώθηκαν εκ νεόυ επικρίσεις κατά της ρύθμισης για αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

«Γνωρίζει το κράτος την οικονομική διαχείριση αυτού του Οργανισμού;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλής.

«Η απόφαση του 2007, να εγγυηθεί το Δημόσιο το δάνειο του Μεγάρου, στηριζόταν σε νόμο; Ή με νόμο θα νομιμοποιήσουμε παρανομίες του παρελθόντος;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης πρότεινε να ανταποκριθεί μεν στις υποχρεώσεις του το Δημόσιο, αλλά να επαναδιατυπωθεί η σχετική διάταξη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στο μέλλον.

«Υπάρχουν έντονα ερωτηματικά για τη ρύθμιση», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βαγγέλης Παπασχήστος, ενώ αντίστοιχες επισημάνσεις έγιναν, τόσο από το ΚΚΕ (Ν. Καραθανασόπουλος), όσο και από τον ΛΑΟΣ (Μάκης Βορίδης). Για το ίδιο ζήτημα είχε διαμαρτυρηθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, επανέλαβε όσα είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως το Δημόσιο είναι δεσμευμένο με ρύθμιση του 2007, να εγγυηθεί το δάνειο του Μεγάρου.

Επίσης, ο κ. Κουσελάς, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις της Αριστεράς, υπενθύμισε πως η απαλλαγή των off shore, ναυτιλιακών εταιρειών, από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων, ισχύει μόνο για κτήρια που στεγάζουν γραφεία και αποθήκες τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.