ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα σε Wall και Ευρωαγορές- Στο 1,39 το Ευρώ

17:32 - 04 Μαρ 2011 | Οικονομία
Νευρικότητα σε Wall και Ευρωαγορές- Στο 1,39 το Ευρώ
Με νευρικότητα ξεκινάει το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν μεν θετικά, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,05% στις 12.247 μονάδες, ο Nasdaq πέφτει 0,27% στις 2.791 μονάδες, ενώ ο S&P500 χάνει 0,19% στις 1.328 μονάδες.

Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα παρουσιάζουν και οι κυριότεροι ευρωπαικοί δείκτες, καθώς διάχυτος παραμένει στα ταμπλό ο αντίκτυπος από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια της οποίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι χθες η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Την ίδια ώρα, θετικά μάκρο στοιχεία συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ευρωαγορών, την ώρα που η τιμή του τύπου brent έχει “εκτοξευθεί” στα 116 δολάρια, ενώ ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί για διπλή ύφεση λόγω συνεχούς ενδυνάμωσης του πετρελαίου.

Απ' ό,τι φαίνεται οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ανακοίνωση για την αμερικάνικη αγορά εργασίας αργότερα το απόγευμα  και έχουν αποτραβήξει, τουλάχιστον προσωρινά, το “βλέμμα” τους από την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,27% στις 6.021 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 πέφτει κατά 0,32% στις 4.048 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,16% στις 7.238 μονάδες.

Στο μεταξύ, ισχυρή ανοδική αντίδραση έχει βγάλει η απ' όσοη του ευρώ, η οποία “φλερτάρει” με το ψυχολογικό όριο του 1,40, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται πάνω από το 1,39, στο 1,3972, παραμένοντας σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό ενός χρόνου “σκαρφάλωσε” η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 3,8% σε Εποχιακά προσαρμοσμένη βάση τον Ιανουάριο, μετά από πτώση 0,1% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο.

Για υποχώρηση του επιτοκίου της έκτακτης οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η Ιρλανδία κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο τη συμφωνία του 2008 για την ενίσχυση της συνεισφοράς της χώρας στο Ταμείο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, το μέσο επιτόκιο "στην κορύφωση της πρόσβασης" στο πλαίσιο του δανείου θα είναι 3,04% σε χρηματοδότηση για ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλών (credit outstanding) διάρκειας λιγότερο από τρία έτη, από 3,17%. Το επιτόκιο θα είναι 3,85% σε χρηματοδότηση για ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλών διάρκειας για περισσότερο από τρία έτη από 4,04% προηγουμένως.Η ποσόστωση της Ιρλανδία στο ΔΝΤ θα αυξηθεί κατά 50% στο ισοδύναμο των περίπου 1,4 δισ. ευρώ."Η μείωση του μέσου επιτοκίου είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των υφιστάμενων πολιτικών χρηματοδότησης στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας αύξησης των ποσοστώσεων και δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής", διευκρίνισε το ΔΝΤ.

Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,9 % το Φεβρουάριο από 9,0% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα για 60.000 νοικοκυριά. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το ποσοστό των ανέργων να είναι υψηλότερο στο 9,1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Οι μισθοδοσίες για όλη την οικονομία πλην του αγροτικού κλάδου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 192.000 το μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο, με στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με έρευνα του MarketWatch, αναμενόταν αύξηση 218.000.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:56 - 04 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.