ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, νέα απειλή για τις τράπεζες

01:46 - 08 Μαρ 2011 | Οικονομία
Με επιπλέον 400 εκατ. ευρώ είναι πιθανό να επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει τελικά σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου.
Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρο τίτλους και ομόλογα με 1%, όσο δηλαδή είναι το επιτόκιο παρέμβασης που ισχύει. Εάν ο διοικητής της ΕΚΤ, J.Cl. Trichet, ανακοινώσει τον Απρίλιο αύξηση κατά 0,25% του επιτοκίου , τότε αυτομάτως και οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται με 1,25% , οπότε προκύπτει κατ αρχήν μια σημαντική επιβάρυνση για το κομμάτι της προσαύξησης (του 0,25%).

Μόνο και μόνο για τα 95 δισ ευρώ που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες απευθείας από την ΕΚΤ μέσω εγγυήσεων (παραθέτοντας ενέχυρα της τάξεως των 145 δισ ευρώ), θα πληρώσουν αυξημένο κόστος . Επιπρόσθετα, θα πρέπει να συνυπολογισθεί και το επιπλέον κόστος που θα προκύψει για τα κεφάλαια που έχουν δανεισθεί από άλλες πηγές , από την εγχώρια διατραπεζική αλλά και τα ανοίγματα σε ξένες αγορές ( 5,5 δισ ευρώ οι γραμμές της Εθνικής από τις διεθνείς αγορές, άλλα 3 δισ ευρώ της

Eurobank και διάφορες άλλες θέσεις των υπολοίπων τραπεζών ). Για το λόγο αυτό αναλυτές και οικονομολόγοι από τα Τμήματα Οικονομικών Αναλύσεων των τραπεζών της χώρας, περιμένουν γύρω στα 400 εκατ ευρώ το κόστος για το σύνολο της αγοράς.

Στο ποσό αυτό συνεκτιμάται τόσο η αντίστοιχη άνοδος του διατραπεζικού επιτοκίου euribor, όσο και η επίπτωση μιας αύξησης του επιτοκίου παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη διαμόρφωση του περιθωρίου επί του επιτοκίου. Χαρακτηρηστικά, όπως σχολίαζε τραπεζικό στέλεχος, ακόμη και αν η αύξηση τον Απρίλιο είναι μόλις 0,25%, η τελική επιβάρυνση στο συνολικό επιτόκιο, βασιζόμενο στο euribor, θα είναι κατά τι μεγαλύτερη από απλώς το ένα τέταρτο της μονάδας.

Και αν τα 400 εκατ ευρώ για όλη την αγορά δεν εντυπωσιάζει σαν νούμερο, θα πρέπει να εκτιμηθεί κάτω από το πρίσμα των αποτελεσμάτων του συνόλου της αγοράς. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν μείωση κερδοφορίας και ορισμένες ήδη γράφουν ζημιές. Σε μία εποχή που δεν είναι εύκολο να μετακυληθεί όλο το κόστος της προσαύξησης στους πελάτες, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το θέμα μιας μεγαλύτερης μείωσης των αποτελεσμάτων τους. Συγκεκριμένα, όσα δάνεια επιχειρηματικής πίστης είναι κυμαινόμενα θα επηρεασθούν τόσο από την άνοδο του euribor όσο και από την αύξηση του σημερινού 1% του επιτοκίου παρέμβασης. Ομως, δεδομένου ότι η ζήτηση για νεά δάνεια είναι αισθητά μειωμένη, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να «κερδίσουν» οι τράπεζες μετακυλύοντας το κόστος από την αύξηση της ΕΚΤ στα δικά τους ανοίγμαρα, σε νέους πελάτες.....Εξ ου και οι μειώσεις στα αποτελέσματα αναμένονται μεγάλες.

Οι Ελληνες τραπεζίτες ήδη είναι προβληματισμένοι διότι το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης έχει παραμείνει στο αρνητικό ρεκόρ του 1% για 22 μήνες και η δήλωση Τρισέ προειδοποεί για πιθανή αλλαγή άμεσα «Μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο είναι πιθανή αλλά όχι αναπόφευκτη».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 08 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.