ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eλλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία "φουλ" για αναδιάρθρωση - Σκληρή γλώσσα Στρος Καν

12:58 - 10 Μαρ 2011 | Οικονομία
(upd) Koρυφώνονται οι διπλωματικές επαφές, ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής την Παρακευή , κατά την οποία οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα θέσουν επί “τάπητος” τα “όπλα”ενάντια στην κρίση χρέους που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο. Στον απόηχο των συναντήσεων και των σκληρών διαπραγματεύσεων του Έλληνα πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ (χθες), σκληρή γλώσσα απένταντι στην Ελλάδα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος μιλώντας για τους Έλληνες σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+ με τον τίτλο «Με τον Ντομινίκ Στρος-Καν μέσα στο ΔΝΤ», το οποίο πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία, τους χαρακτηρίζει “φοροδιαφυγάδες”, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η απάτη “πάει σύννεφο”! Στο μεταξύ, την ίδια ώρα αυξάνονται τα “στοιχήματα” των επενδυτών, τα οποία κάνουν λόγο για “φουλ” αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όμως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους». Προσθέτει μάλιστα με καταγγελτικό ύφος: «Η απάτη πάει σύννεφο», θεωρώντας πως εάν δεν είχε ζητηθεί η παρέμβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο», τόνισε ο κ. Στρος Καν.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε εν όψει της πιθανής υποψηφιότητάς του στη γαλλική προεδρία, δύο δημοσιογράφοι τον ακολουθούσαν επί αρκετούς μήνες σε διάφορα ταξίδια του ανά τον κόσμο. Το συνεργείο ήταν εκεί όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ουάσινγκτον, την ημέρα που η Ελλάδα ζήτησε επισήμως την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.


Λίγο αργότερα ο Στρος-Καν δήλωνε: «Τα πρόσωπα είναι πολύ κατσουφιασµένα. Μας έχουν πει ότι έπρεπε να έχει γίνει κάτι εδώ και καιρό. Αλλά σήµερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση πήρε τη σύµφωνη γνώµη των ευρωπαϊκών χωρών για να ζητήσει βοήθεια από το ∆ΝΤ. Τα συναισθήµατα είναι πολύ έντονα επειδή, ξέρετε, όταν ένας υπουργός έρχεται να µας δει για να πει ότι υπάρχει η ανάγκη του ∆ΝΤ δεν είναι και πάρα πολύ ευτυχισµένος. Αναγνωρίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση και ότι αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται από µόνο του. Γνωρίζει ότι πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις».

Ο πολιτικός που σύµφωνα µε τις έως τώρα δηµοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί τον Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλίας, εµφανίζεται να θεωρεί πως εσφαλµένα οι Ευρωπαίοι είχαν την άποψη ότι κάθε χώρα θα πρέπει να λύσει µόνη της τα δικά της προβλήµατα.

«Γρήγορα», λέει, «συνειδητοποίησαν ότι δεν θα µπορούσαν να το κάνουν χωρίς εµάς. Και έτσι καθυστερήσαµε, χάσαµε πολύ χρόνο και γι’ αυτό η όλη υπόθεση έγινε πιο ακριβή και δύσκολη για τους Έλληνες. Οι προτάσεις που έγιναν για την Ελλάδα ήταν πολύ πιο ήπιες από εκείνες που έκανε η Ευρώπη στην αρχή, επειδή εµείς έχουµε την εµπειρία. ∆εν χρησιµεύει σε τίποτα να προσπαθείς να προχωρήσεις στο χάος. Είναι γελοίο, είναι κοινωνικά δαπανηρό, είναι άδικο και δεν έχει αποτέλεσµα. Εάν θέλουµε να λειτουργήσει είναι απαραίτητο το µεγαλύτερο κοµµάτι της χώρας να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη».

Ο Ντοµινίκ Στρος-Καν, τέλος, θεωρεί φυσιολογικές τις αντιδράσεις στην Ελλάδα. «Είναι αναπόφευκτο να µας κατηγορούν παρότι δεν φταίµε εµείς» τονίζει.

«Η πραγµατικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά. Όταν µια γυναίκα λέει πως δεν µπορεί πια να αγοράσει ψωµί, λέει την αλήθεια. Όλος αυτός ο θυµός είναι θεµιτός. Οι άνθρωποι στον δρόµο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναι οι ίδιοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναι λίγο σαν εθνικό σπορ. Η απάτη πάει σύννεφο. Αν δεν είχαµε έρθει θα είχαν πέσει στην άβυσσο. ∆ύο εβδοµάδες αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι πολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση».


Φουλ” στην αναδιάρθρωση Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας “ποντάρουν” οι επενδυτές


"Βροχή" πέφτουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να καταλήγουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, καθώς ολοένα και ενισχύονται οι "φωνές" των επενδυτών που "ποντάρουν" στην αναδιάρθρωση των παραπάνω ονομαζόμενων PIIGS, επικαλούμενοι την εκτίναξη των spread και CDS των εν λόγω χωρών της ευρωπαικής περιοχής.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η πλειονότητα των επενδυτών "βλέπει" μόνο την Ισπανία και την Ιταλία να διαφεύγουν τον κίνδυνο της αναδιάθρωσης και να επιβιώνουν ,ε νώ Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα καταλήξουν τελικά σε αναδιάρθρωση, καθώς το μέσο ετήσιο κόστος για την προστασία των ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων στην αγορά CDS για πέντε χρόνια ξεπέρασε το μέσο κόστος των ισπανικών και ιταλικών τίτλων κατά το ποσό ρεκόρ των 496.000 δολαρίων αυτήν την εβδομάδα. Αλλωστε όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι, τα ελληνικά swaps δείχνουν ότι οι πιθανότητες της ελληνικής αναδιάρθρωσης αυξήθηκαν στο 60% για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Και όλα αυτά την ώρα που οι διεργασίες λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου έχουν πάρει "φωτιά", ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν πάρει με τη σειρά τις υποβαθμίσεις των πιστολπτικών αξιολογήσεων των εν λόγω κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ την Τρίτη προχώρησε και στην υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών. Σήμερα ο εν λόγω οίκος "χτύπησε" και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας. Αποτέλεσμα; Η σημαντική ενίσχυση των spread και CDS των παραπάνω χωρών, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αρηχγοί προετοιμάζουν το συνολικό  "πακέτο" μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους.


Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είπε την Πέμπτη ότι η  μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ  είναι αποφασιστικής σημασίας, ώστε να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της  στόχους. 
Σε συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, o Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η  συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης την Παρασκευή και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 24  και στις 25 Μαρτίου "αποτελούν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ευρώπης να  αντιμετωπίσει τις αγορές". 
"Η επιμήκυνση της αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων των δανείων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμοι παράγοντες, ώστε να συνεχίσουμε να  εκπληρώνουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:37 - 10 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.