ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερή στο 9,7% η ανεργία

13:05 - 29 Ιουν 2006 | Οικονομία
Σταθερή, στο 9,7% παρέμεινε η ανεργία το α΄ τρίμηνο του έτους.

Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,3% για το 1ο τρίμηνο του 2006, ποσοστό που είναι σύμφωνα με την ΕΣΥΕ από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (14,6%), αν και έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (6,3%).

Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 18,7% μάλιστα στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 25,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται πάνω από το συνολικό ποσοστό, κυρίως, στους απόφοιτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε όσους έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια, τα δε χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άκρα, δηλαδή στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στις κατηγορίες του πληθυσμού, που έχουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν τελειώσει ορισμένες τάξεις αυτής της βαθμίδας.

Από το σύνολο των 470.888 ανέργων, το 39,7% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ, συνολικά, το 86,2% είναι διατεθειμένο να εργαστεί, είτε με πλήρη είτε στην ανάγκη και με μερική απασχόληση. Σε ένα σημαντικό ποσοστό (15,2% που είναι αυξημένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) του συνόλου των ανέργων έγινε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης, η οποία όμως απορρίφθηκε για διάφορους λόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι: α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,0%), β) οι μη ικανοποιητικές αποδοχές (20,4%) και γ) το γεγονός ότι δεν εξυπηρετούσε το ωράριο.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 33,5% του συνόλου τους. Εξάλλου, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί») αποτελούν το 53,6% του συνόλου.
Σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, που ερευνήθηκαν, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο του μέσου εθνικού (9,0%), το δε ποσοστό απασχόλησής τους ανέρχεται στο ύψος του 71,7% του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

Σε περιφερειακό επίπεδο το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα Ιόνια Νησιά (16,7%) και ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία (15,9%) και το Νότιο Αιγαίομε 14,2%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Αττική με 8,2% και η Πελοπόννησος με ποσοστό ανεργίας 8,4%.

Στοιχεία απασχόλησης

Ο αριθμός των απασχολουμένων, το Α΄ τρίμηνο του 2006, ανήλθε στα 4.400.048 άτομα.

Συνολικά, κατά το Α΄ τρίμηνο του 2006 βρήκαν απασχόληση 122.000 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, περίπου, 79.000 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 83.000 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενοι, σήμερα είναι άνεργοι. Επιπλέον, 72.000 άτομα, που πέρυσι ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά ωστόσο παρέμειναν άνεργοι.
Το ποσοστό μερικής απασχόλησης, αν και παρουσίασε και νέα άνοδο, ωστόσο παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 5,8% των απασχολουμένων.

Το ποσοστό των μισθωτών που είναι της τάξης του 64%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.