ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nomura, Citigroup και HSBC "βλέπουν" έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το α εξάμηνο του 2012

12:48 - 14 Μαρ 2011 | Οικονομία
(upd 2) Ευχάριστη έκπληξη ήταν για την πλειονότητα των ξένων αναλυτών οι αποφάσεις των Ευρωπαίων αρχηγών ως προς το ελληνικό ζήτημα, καθώς όπως σημειώνουν η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στα 7,5 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου κατά 1%, θα συμβάλλουν καταλυτικά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των ελληνικών spread και CDS, γεγονός το οποίο έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από τις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ παράλληλα "βλέπουν" έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που διακτέχονται από συγκρατημένη αιασιοδοξία, αφού εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Nomura

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Nomura σε σημερινή της ανάλυση, σχολιάζοντας τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο.... το τοπίο παραμένει ακόμα “θολό” ως προς το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως διευκρινίζει η ίδια.

 

Ειδικότερα, η Nomura αποτιμώντας την επιτυχία της Ελλάδας ως προς την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ στα 7,5 χρόνια, καθώς και τη μείωση του ελληνικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, επισημαίνει ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα, η οποία επιπροσθέτως θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποκλιμάκωση των spread και CDS. Παράλληλα, η ίδια εκτιμά ότι η επί της αρχής πολιτική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα σηματοδοτεί τιςεπανεκδόσεις ομολόγων, με τον EFSF να αγοράζει ενδεχομένως στην πρωτογενή αγορά.


Ωστόσο, σε αυτό το σημείο τονίζει ότι ενώ ο μηχανισμός (EFSF) θα αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η ΕΚΤ δεν θα «διστάσειι» να κάνει χρήση του προγράμματος αγοράς τίτλων αν κριθεί απαραίτητο. Οπως επισημαίνει ο αναλυτης, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα βοηθήσουν στην διευκόλυνση της Ελλάδας στο να αρχίσει και πάλι να πουλά ομόλογα, και άρα να βγει ξανά στις αγορές, στο πρώτο μισό του 2012. Ταυτόχρονα, η Nomura επισημαίνει ότι όλα τα υπερχερωμένα κράτη-μέλη της ευρωπαικής περιοχής θα ευνοηθούν από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο με εξαίρεση την Ιρλανδία, η οποία θα πρέπει να εξετάσει τις πολιτικές της υποχρεώσεις, εάν θέλει να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο.Τέλος, ο οίκος συστήνει θέση «long» για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ σημειώνει ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παραμένει “ζωντανό”, προκαλώντας ισχυρή αβεβαιότητα.

 

HSBC

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της HSBC, κ. Steven Major, επισημαίνει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέφεραν μία τεράστια έκπληξη στην αγορά, ακριβώς την στιγμή που οι επενδυτές είχαν αρχίσει να φοβούνται για τα χειρότερα. Οπως ο ίδιος εκτιμά, ηζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας αναμένεται τώρα να ενισχυθεί σημαντικά.

Citigroup

“Ράλι” στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές “βλέπει” η Citigroup, αποτιμώντας τη θετική επίδραση που θα έχει στον εν λόγω κλάδο οι αποφάσεις για μείωση του ελληνικού επιτοκίου κατά 1% και για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Παρασκευή.

 

Όπως αναφέρει σε σημερινή της έκθεση, η επί της αρχής πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ για την Ελλάδα θα συμβάλλει καταλυτικά στην υποχώρηση των spread και CDS. Σχολιάζει ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους 45 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και τουλάχιστον 10-15 δισ. ευρώ σε δάνεια ή το 17%-19% του συνολικού κυβερνητικού χρέους της Ελλάδας.

«Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να καταγράψουν ράλι όταν μειωθεί το spread. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη έκθεση έχουν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ράλι», εκτιμά η Citigroup.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:45 - 14 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.