ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι επόμενες αντιστάσεις του γενικού δείκτη

02:12 - 15 Μαρ 2011 | Οικονομία
Πρώτη στάση στις 1.750 και δεύτερη στις 1.800, αλλά όχι με την ίδια ορμή που είχε η αγορά στις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας. Η αγορά δεν παύει να ανησυχεί, αφού πλέον μετά το «σύνθημα» που έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες. Στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι ήταν να κάνουν το έκαναν. Και επιμήκυνση έδωσαν στην Ελλάδα, και το επιτόκιο μείωσαν κατά 1% και δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων, έστω και υπό προϋποθέσεις ενέκριναν.  
Στον απόηχο του θετικού αποτελέσματος της συνόδου Κορυφής της Παρασκευής κινήθηκε το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με την ευφορία και ανακούφιση να καταγράφεται στη έντονη ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη που έκλεισε με κέρδη άνω του 8%, καθώς και της πλειονότητας των μετοχικών αξιών, επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Νοικοκυράκης, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Kύπρου Χρηματιστηριακής. Η υποχώρηση των spread και η ενίσχυση στις τιμές των ομολόγων ήταν άλλωστε μια επιβεβαίωση της ανακούφισης των επενδυτών και των αγορών στην πρόσφατη αμφισβήτηση και αμφιβολία για λύση μονιμότερου χαρακτήρα από την πλευρά της Ευρώπης. Η πρώτη θετική αντίδραση στα αποτελέσματα της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής θα πρέπει σύντομα να δρομολογήσει εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων-αξιοποίηση περιουσίας, όσο και στην συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία.

Ο υψηλός όγκος συναλλαγών, το κλείσιμο αρκετών short θέσεων προηγούμενων ημερών εν όψει και της λήξης των παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή αποτέλεσαν κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, αναφέρει ο κ. Σέργιος Μελχροινός, αναλυτής της Solidus Χρηματιστηριακής. Παράλληλα τονίζει ότι η τεχνική εικόνα της αγοράς είναι ενθαρρυντική καθώς στην πρόσφατη υποχώρηση ο γενικός δείκτης βρέθηκε για λίγο κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, τις 1.545 μονάδες, διατηρήθηκε στα επίπεδα αυτά και χθες με αυξημένο τζίρο εκτινάχθηκε υψηλότερα. Οι επόμενες αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.750 και 1.800 μονάδες. Όσον αφορά τις αποφάσεις της Ε.Ε., στην ουσία παρατείνουν το μνημόνιο και υποχρεώνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, θετικό κρίνεται το γεγονός ότι αν η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές έως το τέλος του 2012 θα έχει τη δυνατότητα να λάβει κεφάλαια από το μηχανισμό στήριξης. Ιδιαίτερα ευνοϊμένες από τις αποφάσεις της συνόδου είναθι οι τράπεζες και οι ΔΕΚ που θα αποκρατικοποιηθούν.

Η χθεσινή αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτυπώνει τη θετική αίσθηση των επενδυτών στις αποφάσεις της συνόδου, τονίζει ο κ. Τάκης Ζαμάνης, Επικεφαλής του Τμήματος Συναλλαγών της Beta Securities. Υψηλό χαρακτηρίζει τον ημερήσιο τζίρο για τα δεδομένα της αγοράς, με τις τράπεζες να καρπώνονται σε μεγάλο βαθμό τις θετικές εξελίξεις αλλά και τις κινήσεις κάλυψης short θέσεων να δίνουν περαιτέρω ώθηση στις τιμές. Η αγορά το επόμενο διάστημα θα κινηθεί με βάση τις εξελίξεις στο Ecofin και το Eurogroup αλλά και της επικύρωσεις των αποφάσεων στην επόμενη σύνοδο, στις 24 και 25 Μαρτίου. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται οι όροι των stress tests των τραπεζών στις 18 Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε νέο γύρο ζυμώσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:44 - 15 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.