ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με swap και “ETFs” η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου;

02:04 - 16 Μαρ 2011 | Οικονομία
Όταν ξεκίνησε ο μακρύς δρόμος προς την εξυγίανση και την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας κανείς δεν φανταζόταν ότι το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο διαχειριστή ακίνητης περιουσίας, ενταγμένο πλήρως στις επιταγές των καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, για να καταφέρει να πετύχει τους στόχους του. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο θέτει αυτές τις μέρες τις βάσεις για τη δημιουργία του πρώτου χαρτοφυλακίου, με τη συμβουλευτική συνδρομή ελληνικών τραπεζών.
Η κρατική ιδιοκτησία ακινήτων δεν είχε μέχρι σήμερα περιληφθεί σε κανένα από τα προηγούμενα σχέδια αναδιάρθρωσης. Παρόλα αυτά ο γενικός στόχος για έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ μέσα στην ερχόμενη πενταετία, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ακόμη κι από αυτή του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καλούνται σε μία ποιοτική και, κυρίως ποσοστική εξειδίκευση.

Για να επιτύχει τον στόχο της η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες εκτάσεις που έχει στην ιδιοκτησία της, οι οποίες κοστολογούνται πάνω από 250 δις. ευρώ, χρησιμοποιώντας καινοτόμες χρηματοοικονομικές τεχνικές, είχε αναφέρει η Wall Street Journal σε πρόσφατο αφιέρωμα της για την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας. Η κατηγορία αυτή παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης λόγω της εκτεταμένης λίστας και μεγάλης ποικιλίας από ακίνητα εμπορικού ενδιαφέροντος.

Η μέχρι τώρα εμπειρία και η πολλάκις προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης και τον σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα δύνανται να οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη και δυνατότητες για μετέπειτα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Άλλωστε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται στην Ελλάδα κάποιες δεκαετίες και δεν μας το επέβαλαν κάποιοι κακοί ξένοι. Και απηύθυνε το ερώτημα προτιμάμε η δημόσια περιουσία να είναι απαξιωμένη και να τη λυμαίνονται κάποιοι. Αυτό προτείνουν οι αιωνίως μεμψίμοιροι. Δεδομένου όμως ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε πώληση γης, οι κινήσεις της θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές από εδώ και στο εξής, Υπενθυμίζεται εδώ ότι έχει ήδη αποφασισθεί η συγκρότηση ομάδων διοίκησης έργου με τη συμμετοχή και εξειδικευμένων συμβούλων για την άρση των διοικητικών εμποδίων και την προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων από τους υπεύθυνους φορείς (ΚΕΔ, ΕΤΑ/Ολυμπιακά Ακίνητα).

Ωστόσο, μία άλλη εκδοχή έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα και η οποία από ότι εκτιμούν τραπεζικές πηγές του “R” οι πιθανότητες επιτυχίας φαίνονται θετικές. Αυτή η λύση εντοπίζεται στο σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακίνητης περιουσίας, π.χ. εμπορικές αστικές ή τουριστικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν μία ή περισσότερες ανώνυμες εταιρίες διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στο ενεργητικό των οποίων θα περάσει με τη μορφή μετοχών η αξία των ακινήτων. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα αντιπροσωπεύουν τμήματα της κρατικής περιουσίας ώστε η διαχείρισης να γίνει πιο άμεση και γρήγορη.

Μία τέτοια λύση, σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη και ευκαιρίες για μετέπειτα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Επιπλέον, θα μπορούσε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτές τις μετοχές στη διαδικασία ανταλλαγής (swap) με ομόλογα ελληνικού δημοσίου, είτε νεοεκδοθέντα είτε παλαιότερης έκδοσης.

Μάλιστα, ο Υπουργός Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό πρόσφατα εκφράστηκε υπέρ της χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης των ακινήτων για να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων των 50 δις ευρώ. "Μπορεί να γίνει μία ή περισσότερες εταιρίες ειδικού σκοπού που να έχουν στην κυριότητά τους επιλεγμένα τμήματα καθαρά και αξιοποιήσιμα της δημόσιας περιουσίας", είπε ο Βενιζέλος. "Μέσα από το μετοχικό τους κεφάλαιο ή μέσα από δικά τους ομολογιακά δάνεια να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους και ενδεχομένως, να πω μια ιδέα περαιτέρω, να αντικρύσουμε αυτά τα καινούρια αξιόγραφα με ένα μέρος του δημοσίου χρέους μας - πάντα σε συμφωνία με τους κομιστές του δημοσίου χρέους που κρατούν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα... θα έλεγα ότι μπορούμε και να ανταλλάξουμε (με χρέος)", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτές ωστόσο οι διαδικασίες προϋποθέτουν την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και την στελέχωση εξειδικευμένων συμβούλων. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το οικονομικό όφελος από τα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς δεν είναι καθαρή η εικόνα του μεγέθους της ακίνητης περιουσίας. Τον Ιούνιο αναμέναται να είναι έτοιμο το πρώτο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με κρατικά ακίνητα, ενώ το Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το δεύτερο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 16 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.