ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Δασκαλόπουλος: "Η νεά πίστωση χρόνου είναι η τελευταία μας ευκαιρία"

09:48 - 18 Μαρ 2011 | Οικονομία
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 11ης Μαρτίου στέλνουν στην ελληνική κοινωνία το ευπρόσδεκτο μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν την απορρίπτει, αλλά αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τις θυσίες της, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, χθες, από τις Βρυξέλλες, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
"Η νέα πίστωση χρόνου που μας δόθηκε, αποτελεί ταυτόχρονα και την τελευταία μας ευκαιρία Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η σωτηρία μας εξαρτάται από τα δικά μας μυαλά, βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου επιτάσσουν αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιπελατειακών μεταρρυθμίσεων, ουσιαστική μείωση του Κράτους, δραστικότερη καταπολέμηση του χρέους, αποφασιστικότερους ρυθμούς στην προώθηση των αναγκαίων αλλαγών", ο κ. Δασκαλόπουλος.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι ο πρόεδρος της ΕΕ ανήκει σε εκείνους που κατανοούν το ελληνικό πρόβλημα και εκτιμά το γεγονός ότι μέσα σε 12 μόλις μήνες, η Ελλάδα έκανε δύσκολα και μεγάλα βήματα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, να περιορίσει τα αίτια που το τροφοδοτούν και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ οι αντιδράσεις στις αλλαγές που επιτελούνται είναι αναπόφευκτα ισχυρές -και αυτές σχεδόν μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας- ωστόσο, η μεγάλη, σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων δείχνει να έχει συνείδηση ότι δεν υπάρχει άλλος, ευκολότερος δρόμος προς το μέλλον.

Ο πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ συναντήθηκαν, επίσης, στο Βερολίνο με ανώτατους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και με το προεδρείο της Γερμανικής Ένωσης Εργοδοτών. Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε τα εξής:

"Οι κανόνες των αγορών είναι απαιτητικοί, αλλά όχι αυθαίρετοι. Οι επιχειρήσεις διαθέτουν από τη φύση τους μεγαλύτερη ικανότητα ευελιξίας και προσαρμογής. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με τις κοινωνίες. Δεν μπορούν πάντα να παρακολουθήσουν τους ρυθμούς των αλλαγών που υπαγορεύει η αγορά. Υπενθύμισα στους Γερμανούς συναδέλφους ότι το γερμανικό οικονομικό θαύμα βασίστηκε σε μία ευρεία, ανανεούμενη συναίνεση, μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Αυτήν τη συναίνεση επιδιώκουμε και στην Ελλάδα, προκειμένου οι δυνάμεις της κοινωνίας να ενστερνιστούν τις αλλαγές που χρειάζονται οι δυνάμεις της οικονομίας για να παράξουν πλούτο, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα θα φανούν σταδιακά, καθώς η ελληνική κοινωνία υποχρεώνεται σήμερα να ανατρέψει νοοτροπίες με τις οποίες είχε γαλουχηθεί, για πάρα πολλά χρόνια, να σπάσει το καλούπι αναχρονιστικών θεσμών και στερεοτύπων. Αυτή η περίοδος προσαρμογής απαιτεί επιμονή και συνέπεια εκ μέρους μας, αλλά και κατανόηση από τους εταίρους μας. Η πραγματική σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών, περνά μέσα από τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών."
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.