ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπακωνσταντίνου : Μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, κλείσιμο εφοριών

18:14 - 18 Μαρ 2011 | Οικονομία
Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και τους φόρους υπερ τρίτων, αλλά και κατάργηση πολλών εφοριών προανήγγειλε από το βήμα του 7ου φορολογικού συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Συλλόγου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. "Η χώρα αυτή, δεν χρειάζεται 289 ΔΟΥ, να χρειάζεται 50,60, 100 το πολύ", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το "ψαλίδι" που ετοιμάζει το υπουργείο στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, προανήγγειλε την επεναξέτασή τους από μηδενική βάση.

"Κάναμε ήδη μια σειρά από αλλαγές ώστε να μην έχουμε τα εξόφθαλμα διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης φορολογουμένων", είπε ο κ. Παπακωσταντίνου, για να συμπληρώσει ότι "χρειάζεται να γίνει και το δεύτερο βήμα, που είναι να ξαναδούμε μία- μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, τους φόρους υπέρ τρίτων, που είναι κάτι το οποίο επιβαρύνει και την επιχειρηματική κοινότητα και να καταλήξουμε σε κάτι πιο απλό, πιο διαφανές και δίκαιο".

"Θα κλείσουν εφορίες"

Για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού εφοριών, μίλησε ξεκάθαρα για κλείσιμο πολλών εξ αυτών, σημειώνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι μια λογική πολύ λιγότερων ΔΟΥ. "Θα κλείσουν εφορίες, σας λέω ειλικρινά, δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ, σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν έχουμε τόσες πολλές ΔΟΥ", ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει ότι ο κάτοικος της Βρετανίας, του Παρισιού, του Αμστερντάμ ή της Λιέγης δεν έχει πάει ποτέ του σε ΔΟΥ, αλλά εξυπηρετείται μέσω τράπεζας ή μέσω του τοπικού ΚΕΠ. "Σήμερα για μας η ΔΟΥ είναι το κέντρο του κόσμου, πηγαίνουμε εκεί για πράγματα που δεν έχουν καμία δουλειά, άρα λοιπόν τα παίρνουμε όλ' αυτά από εκεί, και σαν αποτέλεσμα θα συγχωνεύσουμε και θα κλείσουμε", είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για την κατάσταση των εφοριών, είπε ότι η κυβέρνηση βρήκε ένα διαλυμένο μηχανισμό, με παθογένειες που μπορει να οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ δήλωσε πρόθυμος να αναγνωρίσει "όποιο μερίδιο ευθύνης ανήκει και στην παράταξη που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση για το πως φτάσαμε σε αυτό το φορολογικό μηχανισμό".

Βεβαιώνουμε, αλλά δεν εισπράττουμε...

Σε συνδυασμό με το κλείσιμο πολλών ΔΟΥ, μίλησε για την "κεντρικοποίηση" των φορολογικών ελέγχων και για μια εντελώς νέα λογική που θα αρχίσει να ισχύει από το αμέσως επόμενο διάστημα, με σκοπό να καθιερωθεί καθολικά από του χρόνου. Το νέο αυτό μοντέλο αφενός θα έχει σύγχρονα εργαλεία όπως το Elenxis, τους φορητούς υπολογιστές, και τα αντικειμενικά κριτήρια, και αφετέρου τους μετρήσιμους στόχους που θέτει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. "Θα ελέγχεται ο ελεγκτής για το τι έφερε, όχι για το τι βεβαίωσε. Αυτό

είναι το μεγάλο παραμύθι της εφορίας. Βεβαιώνουμε δισεκατομμύρια, αλλά εισπράττουμε τίποτε; Αυτό είναι το ερώτημα. Έρχονται οι συνεργάτες μου και μου δίνουν αυξήσεις βεβαιώσεων. Και ρωτώ «από αυτά ξέρουμε πόσα εισπράξαμε»; Και η απάντηση είναι «δεν ξέρουμε». Και, δυστυχώς, το μαθαίνουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κάτω του 10% των βεβαιώσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αδιανόητο να υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες με εισόδημα 12.000 ευρώ

Μηχανικοί, δικηγόροι

Επίσης, ο υπουργός "έδειξε" προς την κατευθυνση που κινούνται οι φορολογικοί έλεγχοι, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα να υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες, που δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ όπως οι μηχανικοί και 14.000 ευρώ όπως οι δικηγόροι, όταν το μέσο εισόδημα των μισθωτών είναι πιο υψηλό. Υπεραμύνθηκε των αυστηρών ποινών φυλάκισης που θεσπίζονται με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, λέγοντας ότι δεν νοείται "να είμαστε μια χώρα όπου εκκρεμούν 150.000 φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια, να

έχουμε πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και να χρειάζονται 10 χρόνια για να τελεσιδκήσει μια απόφαση δικαστηρίου".

 

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:46 - 18 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.