ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Επόμενη στήριξη οι 1.545 μονάδες – Γιατί απέχουν οι αγοραστές…

01:58 - 24 Μαρ 2011 | Οικονομία
Δεν έχουν τέλος τα άσχημα νέα για τη χρηματιστηριακή αγορά, κάτι που ενεργοποιεί την επόμενη στήριξη κοντά στις 1.540 - 1.545 μονάδες. Η αίσθηση ότι τα πάντα στην οικονομία γίνονται με αργούς ρυθμούς, είναι αυτό που ενοχλεί τους ξένους επενδυτές, σχολιάζουν Έλληνες συνομιλητές τους. Χθες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις και οι πρόσληψη των πρώτων συμβούλων, όταν ήδη έχουν χαθεί τρεις πολτιμοι μήνες από την αρχή του χρόνου και πιος ξέρει το πότε θα κλείσουν οι συμφωνίες.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών με εξαίρεση την Εθνική, που ανακοίνωσε κέρδη 100 εκατ. ευρώ πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς, ανησυχούν και προβληματίζουν για τα φετινά αποτελέσματα. Χθες στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν διαφωνίες για τη νέα παροχή εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες, τη στιγμή που η αγορά έχει στερέψει από χρήμα. Μέσα σε όλα αυτά, η στάση της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα αναβλητική. Χθες έγινε γνωστό ότι το θέμα του μηχανισμού για τη στήριξη των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο, τη στιγμή που τα spreads σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν πιάσει... ταβάνι. Μέσα σε όλα αυτά οι εξελίξεις στη μία πλευρά του τόξου της Μεσογείου , η κρίση στη Λιβύη και την Μέση Ανατολή, ανησυχεί εντόνως τις αγορές που φοβούνται τυχόν ντόμινο γεγονότων. Ήδη, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 104 δολ. το βαρέλι.
«Η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα που παρατηρείται στην ελληνική αγορά δε δίνει σαφές στίγμα για το βραχυπρόθεσμο momentum της αγοράς», γράφει σε ανάλυσή της η Merit Χρηματιστηριακή. «Η στήριξη των 1545 μονάδων», τονίζει η ΑΧΕΠΕΥ, «αναμένουμε να διατηρηθεί  βραχυπρόθεσμα για το Γενικό Δείκτη εκτός αν παραταθεί ο πόλεμος στη Λιβύη και έχουμε σοβαρή διόρθωση στις διεθνείς αγορές.  Παράλληλα, αν διασπαστεί η σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 1620 μονάδων η επόμενη αντίσταση θα αναζητηθεί στις 1660 μονάδες. Παρά τη νευρικότητα στην αγορά πολύ πιθανή θεωρείται μια θετική  αυτονόμηση συγκεκριμένων μετοχών σε συνάρτηση και με θετικά αποτελέσματα έτους. Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να συγκεντρώνεται σε χαρτιά με κρατική συμμετοχή λόγω του πακέτου αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ του οποίου οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένονται σύντομα να δοθούν στη δημοσιότητα, μαζί με σειρά από νέα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που παρουσιάζουν κέρδη πάνω από 10% το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ο τραπεζικός κλάδος, αντίθετα, δεν φαίνεται ικανός να απαγκιστρωθεί από το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα και να αυτονομηθεί θετικά.

Αποτελέσματα
Από τα αποτελέσματα των τραπεζών που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες δεν αναμένουμε καμιά ευχάριστη έκπληξη λόγω υψηλών επισφαλειών και μόνο πολύ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές των μετοχών. Τα μόνα θετικά στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις έρχονται από τις ξένες αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, είναι φανερό στους τραπεζικούς ισολογισμούς ότι οι καταθέσεις μειώνονται διαρκώς και η εξάρτηση από την ΕΚΤ είναι μεγάλη, επομένως δεν αποκλείεται να έχουμε νέο γύρο ενεργειών ενίσχυσης της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας ορισμένων τραπεζών.  Μια αναθέρμανση των deals θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανοδικό momentum στον τραπεζικό δείκτη, αν γίνει όμως με πραγματικές κινήσεις και όχι με μια απλή φημολογία».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.