ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει"

20:30 - 28 Μαρ 2011 | Οικονομία
"Η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει να φαίνεται", το συμπέρασμα της πολύωρης διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου
"Η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει να φαίνεται", υποστήριξε κορυφαίος υπουργός, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη Βουλή, με αντικείμενο το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου για το επόμενο διάστημα.

Πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ μεταφέροντας το "πνεύμα" με το οποίο κινείται η κυβέρνηση, τόνισε ότι αφορά στο "πώς κουμπώνουμε στον δημοσιονομικό σχεδιασμό αναπτυξιακές προτεραιότητες ανά τομέα και υπουργείο" και επιπρόσθετα, στο πώς θα "ξεμπλοκάρουν" αναπτυξιακές διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μακροοικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει να φαίνεται και η ύφεση "ρηχαίνει". Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία αφορούν στην αύξηση των εξαγωγών, στην οποία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο οι εξαγωγές αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς επίσης και μια ανάκαμψη, ωστόσο σε "μικρό" ποσοστό", της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, προσθέτοντας ότι εξετάζονται και "εναλλακτικές" λύσεις.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως "απόλυτα διαχειρίσιμη" την υστέρηση των εσόδων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται "μπροστά" όσον αφορά στο έλλειμμα.
Όσον αφορά στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε στη σύσκεψη, η τελική του μορφή θα πρέπει να έχει εγκριθεί έως τις 15 Απριλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει στο τέλος του μήνα μια "ανεπίσημη" συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας στη βάση όσων έχουν ήδη προγραμματιστεί.
Ο ίδιος υπουργός σημείωνε ότι η σημερινή δήλωση της υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη δεν συνιστά διαφοροποίηση, συμπληρώνοντας ότι το πώς θα υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος στις επιχειρήσεις "είναι ένα άλλο θέμα".
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται αύριο ή μεθαύριο να αποστείλει επιστολές προς τις τράπεζες με τις οποίες θα ζητά μια έκθεση για το τι έχουν κάνει με τα χρήματα που έχουν ήδη λάβει. Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί και ένα "πλαίσιο" για τη διασφάλιση της διοχέτευσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Ο ίδιος δε ανέφερε ότι η συζήτηση αναφορικά με την περιστολή δαπανών στα υπουργεία συνεχίζεται.
Στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, οι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, Επικρατείας Χ. Παμπούκης, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.