ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνω του 10% του ΑΕΠ "βλέπει" το έλλειμμα η Eurostat - Nέα μέτρα ενόψει

10:39 - 29 Μαρ 2011 | Οικονομία
"Καμπανάκι" για έλλειμμα που πιθανόν και να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ "κρούει" στο υπουργείο Οικονομικών η Eurostat, γεγονός το οποίο έχει πρκαλέσει την έντονη ανησυχία όχι μόνο του Οικονομικού επιτελείου, αλλά και της τρόικα, την ώρα που οι προσπάθειες για την επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο συνεχίζονται πυρετωδώς. Η παραπάνω εξέλιξη έχει σημάνει το "συναγερμό" για την επιβολή και νέων πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, πέραν των 1,8 δισ. ευρώ που έχει ήδη προαναγγείλει.    

Ειδικότερα, η Eurostat εμφανίζεται να κρατά “μικρό καλάθι” ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ως προς τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι τρίτων οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν πέρυσι πλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ, όπως αρχικώς υπολογιζόταν, αλλά έλλειμμα άνω των 500 εκατ. ευρώ. Εάν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε το έλλειμμα του 2010 πιθανόν να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω ανησυχίες επιβεβαιωθούν την Πέμπτη, όπου αναμένεται η ανακοίνωση της πορείας του ελλείμματος, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη λήψη και νέων πρόσθετων μέτρων. Το πόσα ακριβώς, θα αποφασιστεί με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα συζητηθεί και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012 - 2015. Επίσης, θα πρέπει να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ το 2011 και το 2012 από τη μη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα έσοδα στο 20ήμερο του Μαρτίου εμφανίζουν μείωση κατά 15,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Απριλίου, καταφθάνει κλιμάκιο της τρόϊκας στην Αθήνα, το οποίο και θα πει το τελικό "ok" ως προς τα νέα μέτρα (τόσο για φέτος όσο και για την περίοδο 2012-2015) και ως προς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, λίγες μέρες δηλαδή έπειτα από τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή με τα δύο αυτά ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο και στην οποία αποφασίσθηκε ότι έως τα μέσα Απριλίου θα έχει δοθεί το γενικό πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο και προσβλέπει στην είσπραξη 15 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012-2015 να περιλαμβάνει νέα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ τουλάχιστον, ώστε το έλλειμμα του 2015 να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο του ΜΔΠΣ θα έπρεπε να αποσταλεί στις Βρυξέλλες χθες, κάτι που δεν έγινε. Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να βρει τα μέτρα ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ εάν τελικά το έλλειμμα του 2010 κλείσει πάνω από το 10% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα.

Στα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο ΜΔΠΣ θα είναι η νέα μείωση του μισθολογικού κόστους (με υπολογιζόμενο όφελος 4,6 δισ. ευρώ), η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων (2,3-4,6 δισ. ευρώ), νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ μέσω των σχεδίων εξυγίανσης κάθε μιας (2,3-3,45 δισ. ευρώ), η είσπραξη 4,6-9,2 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία, η περικοπή κατά 2,3 δισ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες, η εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας κ.λπ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 29 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.