ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο βαθμίδες υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P... έχει και συνέχεια... - ΥΠΟΙΚ: Λανθασμένη η αξιολόγηση

16:49 - 29 Μαρ 2011 | Οικονομία
(upd) (Επιβεβαίωση του "R") Κατά δυο βαθμίδες υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P σε ΒΒ- από ΒΒ+ προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's. Το outlook της αξιολόγησης παραμένει αρνητικό, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. Το "R" είχε αναφερθεί στην εξέλιξη αυτή από τις 14 Μαρτίου.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας στηρίζεται αφενός στην πιθανότητα η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους να αποτελέσει προϋπόθεση για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, δεύτερον, τα δάνεια του ESM θα έρχονται σε προτεραιότητα έναντι του προτιμώμενου μη εξασφαλισμένου δημόσιου χρέους. Και οι δύο αυτές παράμετροι λειτουργούν, κατά τη γνώμη μας, επιβαρυντικά για τους εμπορικούς πιστωτές των κρατών που δανείζονται στο πλαίσιο του ESM».

Πιστεύουμε ότι οι προαναφερθέντες όροι για το ESM, με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος και τις υψηλές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, υπονομεύουν τα ελληνικά σχέδια για επάνοδο στις αγορές μέχρι τα μέσα του 2013, όταν εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους", πρόσθεσε ο οίκος. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερο του προβλεπόμενου έλλειμμα το 2011 και βραχυπρόθεσμα περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση το 2011.

Αναμένεται ακόμη και η αξιολόγηση των τραπεζών, η οποία θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών.


Διαβάστε τι έγραφε ο reporter πριν 2 βδομάδες

Μετά την υποβάθμιση έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι η υποβάθμιση αυτή δε δικαιολογείται μετά από αυτά που έχει επιτύχει η Ελλάδα.

"Δεν μας υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε να σχολίασε την κίνηση της S&P κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

"Η όλη προσπάθεια και όλο το πρόγραμμα και ο προγραμματισμός της Ελλάδας...είναι να βγει το νωρίτερο στις αγορές", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s:

 

Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB+ σε BB- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s βασίζεται σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο οίκος S&P’s αποδίδει την υποβάθμιση αυτή στις ανακοινώσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ): (α) την πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους ως προαπαιτούμενο για δανεισμό από τον ΕΜΣ και (β) την θεσμοθέτηση της προτεραιότητας της αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων προς τον ΕΜΣ έναντι των υπολοίπων πιστωτών.

Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης ολοκληρώνεται, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση για μια σειρά από λόγους.

Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την Τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.
Δεύτερον, η S&P’s αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της Ελλάδας.

Επιπλέον, η S&P’s αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της.

Συνοπτικά, η υποβάθμιση από την S&P’s βασίζεται σε μια μονομερή εκτίμηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χωρίς να δίνει την δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:17 - 29 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.