ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Κλειστό το Ταμείο” για τους φορείς που δεν ανακοινώνουν οικονομικά στοιχεία

01:05 - 30 Μαρ 2011 | Οικονομία
“Κλειστό το Ταμείο” για τους φορείς που δεν ανακοινώνουν οικονομικά στοιχεία
Κλειστό θα βρουν το ταμείο του Κράτους οι φορείς του Δημοσίου που εξακολουθούν να αγνοούν τις συστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και δεν αποστέλλουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση. Παράλληλα, οι διοικήσεις των φορέων αυτών θα υποστούν και το “κούρεμα” των αποδοχών τους ως υπεύθυνες για τις παραλείψεις.
Με απόφαση του αυτή ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση με το κόστος των δημόσιων φορέων, στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων περί παροχής αξιόπιστων στοιχείων για τις δαπάνες, εισπράξεις, χρηματοδοτήσεις και οφειλές των φορέων γενικής κυβέρνησης σε μηνιαία βάση. Η απόφαση αυτή αφορά περισσότερους από 400 φορείς του δημοσίου από το σύνολο των 1.601 φορέων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους δήμους, ενώ όλα σχεδόν τα νοσοκομεία έχουν αποστείλει τα οικονομικά τους στοιχεία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση:

- Υπόχρεοι υποβολής των στοιχείων Προϋπολογισμού

- Απολογισμού, Ισολογισμών και οφειλών αυτών, καθώς και άλλων στοιχείων είναι όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

- Τα στοιχεία του προϋπολογισμού

- απολογισμού - ισολογισμού - οφειλών κ.λπ., που πρέπει να υποβάλλονται θα αποστέλλονται από τους υπεύθυνους υπαλλήλους των φορέων στους υπευθύνους υπαλλήλους του κάθε εποπτεύοντος Υπουργείου αποκλειστικά εντός 12 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς για τον οποίο παρέχονται τα στοιχεία. Τα στοιχεία των υποβαλλομένων μηνιαίων δελτίων θα ελέγχονται για την πληρότητα και την ορθότητά τους από τους υπευθύνους υπαλλήλους των Υπουργείων και θα αποστέλλονται στην αρμόδια Δ/νση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Δ/νση 39η ΝΠΔΔ) αποκλειστικά εντός 16 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς.

- Η υποβολή των στοιχείων είναι υποχρεωτική. Φορείς που δεν θα έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα στοιχεία δεν θα επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των στοιχείων, η αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΝ (Δ39) θα καταρτίζει κατάσταση με τους φορείς που έχουν υποβάλει στοιχεία και θα την αναρτά στο διαδίκτυο. Η κατάσταση αυτή θα επέχει θέση βεβαίωσης και θα αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή επιχορήγησης.

Σε περίπτωση μη υποβολής στοιχείων εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων:

- Μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου από τη λήξη της προθεσμίας, ο Πρόεδρος ή ο Γενικός Διευθυντής του οικείου φορέα δύναται εντός 15ημερών, να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις για τη μη υποβολή των στοιχείων. Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής επιβάλλεται πρόστιμο στον Πρόεδρο ή το Γενικό Διευθυντή, κατά περίπτωση, ίσο με 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης, με απόφαση του Υπουργού οικονομικών μετά από εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης Ν.Π.Δ.Δ. του Γ.Λ.Κ.. Κατά της απόφασης αυτής χωρεί προσφυγή ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Μετά παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.