ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιταχύνονται οι έρευνες για το ελληνικό πετρέλαιο

01:08 - 30 Μαρ 2011 | Οικονομία
Κίνητρα προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση σε επενδυτές, ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι έρευνες στην ελληνική επικράτεια για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδυαστεί η αποτελεσματικότητα των ερευνών με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που αποτελεί τόσο κοινωνική, όσο και οικονομική ανάγκη, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα. Το θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, το έχει "πάρει πάνω του" ο υφυπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος, βάσει του οποίου θα συστηθεί ο αρμόδιος για τις έρευνες εθνικός φορέας, πρόκειται να συζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που θα αναλάβουν το κόστος αλλά και θα διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τις συγκεκριμένες απαιτητικές έρευνες. Μερικά από τα κίνητρα που είναι διατεθειμένη να δώσει, είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 40% στο 25% για τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Παράλληλα, απλοποιείται και γίνεται πιο γρήγορο το θεσμικό πλαίσιο ως προς την αδειοδότηση και διαπραγμάτευση περιοχών για έρευνες. Αυξάνεται ακόμα η ερευνητική περίοδος των υπό αδειοδότηση οικοπέδων. Μεγαλώνει η έκταση των οικοπέδων προς παραχώρηση.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι έρευνες για ελληνικό πετρέλαιο θα ξεκινήσουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό των 18-24 μηνών, που έχει τεθεί σήμερα. Ο ίδιος ο κ. Μανιάτης θεωρεί ότι το πιο μετριοπαθές σενάριο για τη χώρα θα οδηγούσε στην ανεύρεση τουλάχιστον τριών κοιτασμάτων στο μέγεθος εκείνου του Πρίνου, η εκμετάλλευση του οποίου είχε φτάσει και στα 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, χαμηλής ποιότητας πάντως.

Οι έρευνες για το πετρέλαιο θα ξεκινήσουν από τη Δυτική Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.