ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων

18:22 - 30 Μαρ 2011 | Οικονομία
Σε μια ταραχώδη – αλλά και κυριολεκτικά … «πολυφωνική» - συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού.
Οι παρατάξεις της μειοψηφίας που ήταν παρούσες αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Η αφορμή ήταν η παρουσία ομάδας μουσικών της φιλαρμονικής του Δήμου η οποία ζητούσε να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, με στόχο να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, παίζοντας στη διαπασών τα μουσικά τους όργανα.

Παρά την έκρυθμη κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε και με ευθύνη των εκπροσώπων της μειοψηφίας – ιδιαίτερα της εκπροσώπου της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» - η πλειοψηφία του Δ.Σ. θεώρησε απαραίτητο να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Πολιτισμικού Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των εργαζομένων.

Όσον αφορά τον ίδιο τον προϋπολογισμό όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση :

Μέσα στην κατάσταση οικονομικής κρίσης της χώρας και μεγάλου χρέους του Δήμου , το κύριο έσοδο του Π.Ο.Δ.Α. που βασικά στηρίζεται στην επιχορήγηση από το Δήμο , έχει ριζικά συρρικνωθεί για το 2011 στα 15.000.000,00 € .

Παράλληλα στον προϋπολογισμό για το 2011 που το Δ.Σ. του Π.Ο.Δ.Α. καλείται να ψηφίσει, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών χρήσης ανέρχεται στο Σ6=14.396.000 €, εδώ περιλαμβάνονται οι αμοιβές και έξοδα προσωπικού που είναι κωδ. 60= 10.605.000 €, οι αμοιβές αιρετών που είναι κωδ.61=45.000€ και οι παροχές τρίτων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ.) που είναι κωδ.62 = 2.353.000 € ,δηλαδή λειτουργικά έξοδα 60+61+62= 13.003.000€.

Σε αυτό το πλαίσιο υπολείπεται συνολικά για τα πολιτιστικά το ποσό κωδ.64= 1.247.000 € . Ταυτόχρονα όμως έχουμε και ένα χρέος από προηγούμενο έτος κωδ.81= 2.500.000€

Προφανώς οι συνθήκες για την εξασφάλιση πολιτισμικού έργου για τους πολίτες της Αθήνας είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ο προϋπολογισμός περιορίζει δραστικά τους ξεχωριστούς κωδικούς των πολιτιστικών , όπου ο μόνος κωδικός που αυξάνει σε σύγκριση με τα ενταλθέντα του 2010 είναι αυτός για τα την λαϊκή επιμόρφωση. Παράλληλα μετά βίας κατορθώνουμε να θέσουμε το ποσό των 764.000 € στον κωδικό για τον προγραμματισμό διαφορών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Π.Ο.Δ.Α. Εξοικονομούμε κάποια ποσά μέσα από τη μείωση ενοικίων κατά 30%, την απελευθέρωση ορισμένων ενοικιαζόμενων χώρων για τον Π.Ο.ΔΑ., τη ριζική μείωση των εξόδων των εκδηλώσεων ,όπως π.χ. έγινε τις Αποκριές όπου ξοδεύτηκε το 1/4 σε σύγκριση με πέρσι.

Το βασικό ζήτημα όμως είναι να κάνουμε τώρα α) σωστή αξιοποίηση του δυναμικού μας και β) σωστή ιεράρχηση των στόχων μας. Ιδιαίτερα μέσα σε στιγμές μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει τους πολίτες, το Δήμο και τη χώρα ολόκληρη βλέπουμε να κινούμαστε κατ’ αρχήν στην κατεύθυνση για την στήριξη και αξιοποίηση των βασικών δομών του Π.Ο.Δ.Α., την ποιοτική τους αναβάθμιση και το άνοιγμα τους προς την πόλη και τους πολίτες ώστε:

-Το Πνευματικό Κέντρο στην οδό Ακαδημίας να γίνει ένας πυρήνας για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης

-Η Δημοτική Πινακοθήκη να γίνει σύγχρονο εικαστικό Κέντρο και μοχλός ανάπτυξης στο Μεταξουργείο

-Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη ν’ ανοίξει τις πόρτες της για το λαό της Αθήνας και ν’ αποτελέσει πολιτιστικό κέντρο για τις περιοχές γύρω από το Σταθμό Λαρίσης ( Αγ. Παύλος, Κολωνός κλπ.)

-Το «Κέντρο Τεχνών» στο Πάρκο Ελευθερίας να είναι κέντρο για τις σύγχρονες τέχνες και τεχνολογία

-Το «Μελίνα» ν’ αποτελέσει Κέντρο νέων καλλιτεχνών σε συνάρτηση με το Γκάζι , το Θησείο τα Πετράλωνα

-Ο Πολυχώρος του Αγίου Σώστη να είναι ζωντανός ποιοτικός χώρος θεάτρου, μουσικής, χορού αλλά και αρωγός στην ερασιτεχνική δημιουργία.

Η επιπλέον αναζήτηση και ο πιο εξειδικευμένος καθορισμός της ταυτότητας όλων των χώρων του Π.Ο.Δ.Α. πρέπει να απασχολήσει το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα χρειαστεί να κινηθούμε θα είναι:

-Αποκέντρωση στα διαμερίσματα –συμμετοχή των πολιτών- σχέση με νέες συλλογικότητες και δίκτυα εθελοντών

-Ενίσχυση της παιδείας με την ευρεία έννοια , όπου οι βιβλιοθήκες γίνονται ζωντανά κύτταρα της δια βίου μάθησης ,ενώ η λαϊκή επιμόρφωση γίνεται ταυτοχρόνως δίκτυο αλληλεγγύης και κατάρτισης για τα αδύναμα στρώματα και ανέργους. Θα πρέπει επίσης να επιδιωχθεί η συνεργασία με σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα

-Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να περιοριστούν ως σύνολο και να είναι περισσότερο στοχευμένες.

-Να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία με όλα όσα προσφέρει στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους πολίτες

Όσον αφορά τα οικονομικά θα πρέπει να κινηθούμε σε συνέργειες με άλλους δημοτικούς, κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς και σε χορηγίες .

Να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.