ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα υπηρεσία για την εποπτεία της αγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

21:29 - 30 Μαρ 2011 | Οικονομία
Προωθείται με ταχείς ρυθμούς η συγκρότηση της ειδικής υπηρεσίας με την επωνυμία «Διεύθυνση Ανάλυσης Συνθηκών Αγοράς και Ανταγωνιστικότητας» που θα ασχολείται με την εποπτεία της αγοράς και θα υπάγεται στη γενική γραμματεία Εμπορίου.
Η ειδική υπηρεσία θα συσταθεί με Προεδρικό Διάταγμα και θα λειτουργεί υποστηρικτικά προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η σύσταση της αναβαθμισμένης αυτής διεύθυνσης, προβλέπεται στο σχέδιο νόμου «Προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού» που έχει κατατεθεί τη Βουλή για ψήφιση από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ρυθμίζει τα θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η αποστολή της υπηρεσίας είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και ιδίως η μελέτη του επιπέδου και του τρόπου διαμόρφωσης τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών, η διενέργεια πάσης φύσεως ελέγχων, ερευνών και τιμοληψιών σε κάθε στάδιο παραγωγής και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών, η ανάπτυξη του εμπορίου, η άρση των περιορισμών και εξάλειψη καταχρηστικών πρακτικών σε όλα τα στάδια της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών καθώς και η παρακολούθηση των συνθηκών ανταγωνισμού που επικρατούν στην αγορά. Για την εκπλήρωση της αποστολής της, θα μπορεί να συνεργάζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και αρχές.
Στο μεταξύ με τροποποίηση που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου «Προστασία του Ανταγωνισμού», προς εναρμόνιση με τις ρυθμίσεις του Κανονισμού ΕΕ 139/2004, γίνεται πιο αυστηρή η διάταξη που προβλέπει την επιβολή χρηματικής ποινής σε περίπτωση μη προηγούμενη γνωστοποίησης συγκεντρώσεων επιχειρήσεων. Ειδικότερα στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 6 η φράση «πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 15.000 ευρώ, το οποίο δεν υπερβαίνει το 7% του συνολικού κύκλου εργασιών» αντικαταστάθηκε από τη φράση «πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ το οποίο δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.